2024.07.17, Szerda

Országos hírek

Szombaton tartják a középfokú írásbeli felvételi vizsgákat

2024.01.16

Január 20-án 10 órától írnak központi középfokú felvételi vizsgát a 9. évfolyamra, a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokba, továbbá a Belügyminisztérium által meghirdetett Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok - közölte az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-vel.

Elindult az óvodásoknak szóló Vitéz László program

2024.01.12

Elindult a Déryné Program keretében a Vitéz László alprogram, amelynek célja a színházi kultúra elérhetővé tétele az ország minden szegletében az óvodás korosztály számára - közölte a szervezet az MTI-vel pénteken.

OH: január 18-ig lehet kérelmezni az iskolakezdés halasztását

2024.01.10

Legkésőbb január 18-a éjfélig lehet beadni a tankötelezettség kezdő időpontjának halasztásáról vagy korábbi megkezdéséről szóló kérelmeket - közölte az Oktatási Hivatal (OH) szerdán a honlapján.

Hivatalosan is elindul idén a tudatos internethasználatra nevelő Digitális Tinik program

2024.01.08

A tavalyi kísérleti fázis után idén hivatalosan is elindítja tudatos internet-használatra nevelő programját a Gazdasági Versenyhivatal (GVH); a Digitális Tinik programhoz bármely iskola csatlakozhat - közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.

A kerecsensólyom az év madara 2024-ben

2024.01.04

A kerecsensólyom lett az év madara 2024-ben - közölte szerdán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely szerint a faj megőrzésében óriási a magyar természetvédelem felelőssége, mert a kerecsensólyom kontinentális szinten is kiemelkedő természeti értékünk.

Szálló por - Jelentősen javult a levegő minősége az országban

2024.01.02

Jelentősen javult a levegő minősége az országban - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kedden közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adataiból.

256 mentőállomásra juttatnak el fenyőfákat karácsonyig

2023.12.21

Fenyőfákkal köszöntük meg az Országos Mentőszolgálat bajtársainak egész éves munkáját - írta közösségi oldalán az agrárminiszter csütörtökön, amikor bejelentette, hogy az állami erdészeti társaságok közreműködésével 256 mentőállomásra juttatnak el örökzöldeket karácsonyig.

OTP: a céges cafetéria juttatás jelentős szerepet játszik a munkahellyel való elégedettségben

2023.12.19

A vállalatok béren kívüli juttatásai jelentős szerepet játszanak a munkahellyel való elégedettségben, az évi nettó 300 ezer forintos cafetéria az a lélektani határ, amellyel "markánsan elégedettebbek" a munkavállalók.

MEKH: jelentősen csökkennek a nem lakossági fogyasztók villamos energia rendszerhasználati díjai

2023.12.15

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) határozatot hozott a 2024. január 1-jétől alkalmazandó villamos energia rendszerhasználati díjak mértékéről: a nem lakossági fogyasztók által fizetett elosztási díjak jelentősen csökkennek.

Országszerte újabb 8000 sorfát ültettek el a Településfásítási Programban

2023.12.12

Sikerrel zárultak az Agrárminisztérium által indított Településfásítási Program 2023 őszi ültetései. A harmadik alkalommal meghirdetett program keretében idén 10 ezer sorfa állt a vidéki települések rendelkezésére, amelyből 8000 darabot az őszi időszakban ültettek el, hozzájárulva ezzel Magyarország településeinek zöldítéséhez és a fával borított területek növeléséhez – tájékoztatott Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár.

Országos ellenőrzést tart a rendőrség a jövő héten

2023.12.08

Országos akciót tart a rendőrség jövő héten az alkohol vagy drog hatása alatt, ittas vagy bódult állapotban volán mögé ülő emberek célzott kiszűrésére - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata pénteken a police.hu oldalon.

Idén is be lehet fogadni menhelyi állatokat a Négylábú szeretetfutár akció keretében

2023.12.06

A Rex Kutyaotthon Alapítvány a karácsony közeledtével idén is meghirdeti Négylábú szeretetfutár elnevezésű kezdeményezését, amelynek keretében menhelyi kutyákat és macskákat fogadhatnak be magányosan élő, az ünnepeket egyedül töltő emberek.

Kezdődik az országos énekesmadár-etetési szezon

2023.12.04

Kezdődik a 134. országos énekesmadár-etetési szezon, amely az első fagyok beköszöntétől ezek megszűnéséig, márciusig tart - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Péntektől ünnepi díszbe öltöznek a MÁV-VOLÁN-csoport járatai

2023.11.30

Péntektől ünnepi díszbe öltöznek a MÁV-VOLÁN-csoport járatai, elsőként a MÁV-HÉV fényfüzérekkel díszített egyedi nosztalgia szerelvényével lehet utazni december 1-én, 2-án és 3-án, a kora esti órákban a H5-ös HÉV vonalán - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

Csütörtökig lehet jelentkezni a középfokú felvételi írásbeli vizsgáira

2023.11.27

Csütörtökig lehet jelentkezni a középfokú felvételi januári központi írásbeli vizsgáira - közölte az Oktatási Hivatal (OH) hétfőn az MTI-vel.

Pénteken kezdődik az erdei fülesbagoly telelőhelyeinek országos felmérése

2024.01.15

Pénteken kezdődik és január 22-ig tart az erdei fülesbagoly telelőhelyeinek országos felmérése, amelyhez a lakosság segítségét kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Ne dőljön be! Csalók hívhatják fel a Microsoft nevében

2024.01.11

Hasznos tanácsok, hogyan védje meg banki adatait illetéktelenektől.

Új közlekedési tarifarendszer lép életbe márciustól

2024.01.09

Az ország- és vármegyebérlet marad, kedvezményes napi jegyeket vezetnek be.

Markáns lehűlésre figyelmeztet a meteorológia

2024.01.05

A hét végétől markáns lehűlés várható - figyelmeztetett a HungaroMet Nonprofit Zrt. csütörtökön a Facebook-oldalán.

Januártól több gyorsforgalmi útszakaszra kell sztrádamatricát venni

2024.01.03

Január 1-jétől több, személyautóval eddig ingyenesen igénybe vehető gyorsforgalmi útszakaszra is sztrádamatricát kell váltani - figyelmeztetett az Útinform vasárnap a honlapján.

A téli szünetben is díjmentesen utazhatnak az alsó tagozatosok a MÁV-START, a GYSEV és a Volánbusz járatain

2023.12.22

A téli szünetben is díjmentesen utazhatnak az alsó tagozatos diákok a MÁV-START, a GYSEV és a Volánbusz járatain a világoszöld Kajla útlevelükkel - közölte a vasúttársaság csütörtökön az MTI-vel.

Mávinform: az ünnepi időszakban változik a vonatok és a buszok közlekedési rendje

2023.12.20

A közlekedési társaságok járatai karácsonykor és az év végén, újévkor megváltozott rend szerint járnak.

Véradókat vár az ünnepi időszakban is az OVSZ

2023.12.18

Az ünnepek előtti és a két ünnep közötti véradásra biztatja az embereket az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ).

Meteorológia: párás, ködös lesz a hétvége

2023.12.14

Általában borult, párás, ködös lesz a hétvége időjárása és csökken a hőmérséklet is - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Rekorderedmény született a MÁV-Volán-csoport Országos Véradó Napján

2023.12.11

Rekordszámú, több mint négyszáz önkéntes vett részt december 8-án a MÁV-Volán-csoport véradónapján - közölte a MÁV Zrt. hétfőn az MTI-vel.

Elsősorban kidőlt fák miatt már mintegy 300 káresethez riasztották a tűzoltókat országszerte

2023.12.07

Továbbra is sok munkát ad a hóesés a tűzoltóknak: csütörtök fél 11-ig körülbelül háromszáz káresethez - elsősorban kidőlt fák és leszakadt faágak miatt - riasztották az egységeket - közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel.

Meteorológia: az idei a kilencedik legcsapadékosabb november volt 1901 óta

2023.12.05

A kilencedik legcsapadékosabb november volt az idei 1901 óta - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán kedden.

December 1-től lehet kapni a 2024-es autópálya-matricákat

2023.12.01

December 1-től vásárolhatók meg a jövő évi autópálya-matricák, amelyek ára átlagosan 18 százalékkal emelkedik; jövőre 230 kilométerrel több gyorsforgalmi útszakasz válhat fizetőssé - közölte csütörtökön az autopalyamatrica.hu.

A héten is folytatódik a változékony idő

2023.11.28

Folytatódik a változékony idő a jövő héten is: többfelé kell esőre, egyes helyeken hóra számítani, majd kiderül az ég és csökken a hőmérséklet, a hét második felében pedig ismét borultabb és enyhébb időre van kilátás - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Az idén karácsonykor átlagosan 15,5 ezer forintot költenek játékra a magyarok

2023.11.24

Az idén karácsonykor átlagosan 15,5 ezer forintot költenek játékra a magyarok az online üzletekben és 12 ezer forintot a hagyományos áruházakban a REGIO Játékkereskedelmi Kft. felmérése alapján; az átlagos kosárérték 3,5 illetve 10 százalékkal haladja meg a tavalyit - közölte a cég az MTI-vel.