2024.07.17, Szerda

A precíziós gazdálkodásra való áttérés kiemelt téma volt a bikali agrárfórumon

2017.10.13. 17:21

Két év alatt csaknem 60 százalékkal nőtt az Erste Bank agrárhitelállománya.

 

A bank szakembereinek és ügyfeleinek az Erste Agrár Kompetencia Központ nyújt támogatást, amelyet október 9-től Fórián Zoltán, az ágazat elismert szakembere vezet.

 

Fórián Zoltán

 

Még félig sincs tele a pohár, ahhoz, hogy a magyar agrárgazdaság magasabb szinten tudja kihasználni adottságait, élni tudjon napjaink vissza nem térő támogatási, pályázati, és az alacsony kamatkörnyezet nyújtotta lehetőségekkel, olyan pénzintézeti stratégiai partnerre van szüksége, amely nem csak finanszírozási, hanem a teljes gazdálkodási tevékenységét tudja szakmailag támogatni. Az Erste Bank ezért újította meg Agrár Kompetencia Központját. A tanácsadó pénzintézeti modell kialakításával mind az ügyfelek, mind a bank munkatársai több piaci ismerethez, Magyarországon unikumnak számító agrárpiaci előrejelzésekhez juthatnak – mondta Fórián Zoltán az Erste Bank bikali agrárgazdasági fórumán, ahol a precíziós gazdálkodás lehetőségeiről kaptak tájékoztatást a megjelent vállalkozások. Fórián Zoltán szerint a precíziós gazdálkodásra való áttérés szükségesség nem kérdőjelezhető meg, a kérdés inkább az, ki, mikor szánja el magát. Mivel az Európai Unió következő pénzügyi-kifizetési ciklusában a környezetgazdálkodás mellett éppen a precíziós gazdálkodás lesz az egyik preferált terület, az ilyen irányú fejlesztéseket a támogatási rendszer is motiválni fogja

 

Gór Arnold

 

Gór Arnold, aki ugyancsak most csatlakozott az Agrár Kompetencia Központhoz, előadásában kiemelte, hogy precíziós gazdálkodás nemcsak a nagy agrárvállalatok lehetősége, ugyanakkor nem térül meg mindenkinek. Kifizetődőbb lehet intenzív, koncentrált termelés és magasabb hozzáadott érték esetén, mint például a kertészet és az állattenyésztés. A precíziós gazdálkodás kiválthat emberi munkát, segíthet döntéseket hozni, ellenben nem alkalmas a szaktudás kiváltására, ezért bevezetéséhez előzetes konzultációra, működtetéséhez pedig folyamatos szaktanácsadásra van szükség. Gór Arnold a precíziós gazdálkodás további terjedésére számít, mivel ez versenyelőnyt ad azoknak, akik képesek beruházni akár saját erőből, akár a mostani kamatkörnyezetben nagyon kedvező hitelek segítségével.

Szerdahelyi Róbert, az Erste Bank kkv igazgatója szerint az Agrár Kompetencia Központjuknak nagy szerepe van abban, hogy kiemelkedő mértékben tudták növelni az agrárhitelportfóliójukat. Ez azt mutatja, hogy az ügyfelek is elismerik azt a tanácsadói, szakértői munkát, amit az Agrár Kompetencia Központ szakemberei nyújtanak nekik és a bank finanszírozással foglalkozó munkatársainak.

 

Bikali kerekasztal-beszélgetés

 

Az Erste célja továbbra is az, hogy ne egyszerűen hitelt kínáljon az agrárium szereplőinek, hanem szakértőivel elemzésekkel, tanácsadói munkával segítse a fejlődésüket, a legjobb szakmai és finanszírozási megoldások megtalálását. Ehhez ad most újabb lökést a két, országosan ismert agrárszakember csatlakozása az Agrár Kompetencia Központhoz.

AktuálisErste Bankprecíziós gazdálkodásAgrár Kompetencia Központagrárvállalatgazdálkodáskamathitel