2023.09.29, Péntek

Helyi hírek

Nagyszabású Zsolnay-kiállítás nyílt a budapesti Városliget mellett

2023.09.27

Budapest jelenleg legnagyobb Zsolnay-kiállítása nyílt meg hétfőn a Városliget szomszédságában, a főváros egyik legjelesebb szecessziós épületeként számon tartott ResoArt Villában.

Győri társulat kapta a Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

2023.09.25

A győri RÉV Színház Belém égsz című produkciója nyerte a kilencedik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) fődíját - tájékoztatták a szervezők vasárnap este az MTI-t.

Gazdasági és tudományos partnereivel fűzte szorosabbra viszonyát a PTE

2023.09.23

Szorosabbra fűzte és hatékonyabbá tette a gazdasági és tudományos partnereivel kialakított együttműködését a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az elmúlt években egy több mint 280 millió forintos pályázati programnak köszönhetően.

Nagyszabású megemlékezéssel tisztelegnek a várvédők emléke előtt Szigetváron

2023.09.21

Több mint ötszáz ember olvassa fel Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című hőskölteményét szeptember 22-én a szigetvári várban, ezzel tisztelegve a hős védők emléke előtt - közölte a Szigetvári Tankerületi Központ szerdán az MTI-vel.

Színpadi produkciók és széles gasztrokínálat a Pécsi Napokon

2023.09.19

A Punnany Massif, a The Biebers mellett színpadi produkciókkal, gyerekprogramokkal és a környék legjobb boraival várják a 27. Európai bordalfesztivállal és a Tanuló város fesztivállal kiegészülő Pécsi Napok látogatóit szeptember 20. és 24. között.

Újabb nemzetközi szakácskönyvvel rukkolt elő a Pécsi Tudományegyetem

2023.09.17

2019 után idén újra nemzetközi szakácskönyvet jelentetett meg Magyarország első egyeteme, a Pécsi Tudományegyetem (PTE). A külföldi hallgatók receptjeiből összeállított kiadvány ezúttal elsősorban a levesekre, salátákra és a desszertekre fókuszál, de a cél nem változott: megismerni a több mint 130 országból Pécsre érkező tanulók hazájának gasztro-kultúráját, ízlésvilágát, különleges ételeit.

Tovább bővül a Dél-Dunántúl legnagyobb diagnosztikai laborja

2023.09.15

A Pécsi Tudományegyetem Laboratóriumi Medicina Intézete hazánk egyik legmodernebb orvosi labordiagnosztikai központja, amelynek bővítéséhez az Egyetem tervezőt keres.

Együttműködik a jövőben a Magyar Klaszterközösség és a PTE

2023.09.13

Szeptember 11-én együttműködési megállapodást kötött egymással Pécsett a Magyar Klaszterközösség és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) - tájékoztatott róla Pécs városi honlapja.

Indulhat a déli megyék egyik legfontosabb projektje – kezdődhet a Mohácsi Duna-híd építése

2023.09.10

Tavaly év végére elkészültek a tervek, most pedig megindulhat az építkezés: az 51-es főút és az M6-os autópálya nagyjából 28 km-es összekötése a sugárirányú autópályák összekötésének kiemelt állomása, amelynek során végre felépülhet a Mohácsi Duna-híd is.

Videón mutatjuk, hogy nyeri el végső formáját az M6-os autópálya utolsó szakasza

2023.09.08

A kopóréteg elkészítésének látványos mozzanatait örökítették meg videósaink, de nincs már messze a forgalomtechnikai részek kivitelezése sem.

Számos népszerű és több elsőkötetes író részvételével tartják meg az idei PécsLIT irodalmi fesztivált

2023.09.06

Hat napon át, tíz helyszínen ötven programmal várja az érdeklődőket az idén harmadik alkalommal megrendezett PécsLIT irodalmi fesztivál szeptember 11. és 16. között a baranyai vármegyeszékhelyen.

Öt társulat lép színpadra a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó négy napja alatt

2023.09.04

A Pécsi Balett előadásában színre kerülő Faust, az elkárhozott című táncdrámán kívül elsősorban a gyerekeket és a családokat várják az öt társulat fellépésével zajló 17. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón szeptember 15. és 18. között.

Szeptember 9-én rendezik meg a Fuss a rákgyógyításért! jótékonysági prgramot Pécsen

2023.09.02

Szeptember 9-én lesz idén a Fuss rákgyógyásért! program, melynek keretében az Eurakvilo gyermekhospice alapítvány javára lehet jótékonykodni, egy, Pécs belvárosában futva vagy sétálva megtett 2,6 km-es táv teljesítésével - tájékoztatott róla a pecs.hu.

Immár speciális robotsebészeti műtőasztalon is műtenek a PTE Klinikai Központjában

2023.08.31

A közelmúltban üzemelték be az országban elsőként, és már számos beavatkozásnál használták is a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Sebészeti Osztályán azt a speciális műtőasztalt, amely a tavaly ősszel átadott DaVinci Xi sebészeti robot egy rendkívül hasznos kiegészítője. A műtőasztal ugyanis képes együtt mozogni a robottal, megkönnyítve így a műtétek elvégzését, egyúttal lerövidítve az adott beavatkozás idejét.

Kilenc vármegyében, köztük Baranyában is tovább folytatódik a szúnyogirtás

2023.08.29

A héten kilenc vármegye 391 településén és a főváros hat kerületében folytatódik a szúnyogirtás - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn az MTI-t.

Pécsi sportoló végzett a negyedik helyen a paratriatlon-világbajnokságon

2023.09.26

Remekül szerepelt Mocsári Bence a spanyolországi Pontevedrában rendezett paratriatlon-világbajnokságon: a PT25 kategóriában a negyedik helyen végzett.

A Pécsi Tudományegyetem is részt vesz a fenntarthatósági expón

2023.09.24

A tudományos tartalmak mellett színes programokkal, előadásokkal mutatkozik be a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expó és élményprogram című rendezvényen - jelentette be az egyetemet fenntartó alapítvány kurátora a baranyai vármegyeszékhelyen, pénteken.

Három napon át kínál programokat az Európai Bordalfesztivál Pécsen és Villányban

2023.09.22

Öt ország énekegyüttese, több néptánccsoport és zenekar, sztárvendégként pedig Miklósa Erika és Horváth István operaénekes lép fel a 27. alkalommal megtartott - Pécsen és Villányban zajló - Európai Bordalfesztiválon szeptember 22. és 24. között.

Egész napos programsorral ünneplik a pécsi animáció történetét bemutató kiállítás tízéves fennállását

2023.09.20

Workshoppal, táncshow-val, fényfestéssel és koncerttel ünneplik a Pécsi Animáció Története című állandó kiállítás tízéves fennállását szeptember 23-án a baranyai vármegyeszékhelyen - közölték a szervezők az MTI-vel.

Férfi vízilabda ob I - A Honvéd két góllal volt jobb a Pécsnél

2023.09.18

A Honvéd hazai medencében a vártnál nehezebben, 10-8-ra nyert a Pécs ellen a férfi vízilabda ob I alapszakaszának szombati játéknapján.

Bölcsőde épült a baranyai Kétújfalun

2023.09.16

Több mint kétszázmillió forintos beruházással tizennégy férőhelyes bölcsőde épült a Baranya vármegyei Kétújfalun.

Kiváló minőségű az eddig betakarított borszőlő minősége a villányi borvidéken

2023.09.14

Átlagos mennyiségű és kiváló minőségű a jellegzetes kékszőlőfajták eddig betakarított termése a villányi borvidéken, ahol jelenleg javában zajlik az október végéig tartó szüret - közölte a mintegy 2350 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára az MTI-vel.

Pályázati felhívást hirdettek meg pécsi sporttevékenységek támogatására

2023.09.12

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Népjóléti és Sport Bizottsága pályázatot hirdet a pécsi székhellyel, vagy telephellyel rendelkező Pécs városában sporttevékenységet folytató sportszervezetek számára a sporttevékenységük támogatása céljából - olvasható a pecs.hu honlapján.

Folyamatosan szűrik az örökletes rákbetegségben szenvedők családtagjait a PTE Klinikai Központjában

2023.09.09

Az egész országból felkereshetik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) onkológiai központját azok, akiknek családjában előfordult daganatos megbetegedés, és tartanak a rák öröklődésétől - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

Baranya megye a középmezőnyben van az ingatlanárakban és méretekben

2023.09.07

Vidéken 30 millió forintból, a fővárosban pedig 40 millió forintból vásárolható élhető méretű ingatlan - közölte értékesítési adatai alapján a Duna House szerdán az MTI-vel.

Juhász Dorkáé a Pécs Város Fiatal Tehetsége Díj

2023.09.05

Az észak-amerikai női profi kosárlabdaligában (WNBA) ebben a szezonban bemutatkozott Juhász Dorka kapta idén a Pécs Város Fiatal Tehetsége Díjat.

A Pécsi Tudományegyetem lett a NKA élvonalbeli csapatainak főtámogatója

2023.09.03

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Nemzeti Kosárlabda Akadémia (NKA) megállapodása értelmében az oktatási intézmény lesz a főtámogatója utóbbi felnőtt férfi és női élvonalbeli csapatának. A 2023/2024-es szezonnak mindkét gárda NKA Universitas Pécs néven vág neki - közölte a PTE az MTI-vel.

Szeptember 3-án este bezár a pécsi Hullámfürdő strandja

2023.09.01

Szeptember 4-e, hétfőtől a Hullámfürdő kültéri medencéit már nem lehet használni. 

Kismányoky Károly műveiből nyílik kiállítás Pécsett

2023.08.30

Kismányoky Károly (1943-2018) képzőművész, a Pécsi Műhely alapító tagjának mintegy kétszáz alkotásából nyílik kiállítás a baranyai vármegyeszékhelyen csütörtökön - közölte a Janus Pannonius Múzeum (JPM) az MTI-vel.

Több mint 200 fajtát mutattak be a pécsi csemegeszőlő-kiállításon

2023.08.28

Több mint 200 különböző fajtát ismerhettek és kóstolhattak meg az érdeklődők a II. Országos Csemegeszőlő Kiállításon és Versenyen szombaton Pécsen - közölte a szervező, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete az MTI-vel.