2019.08.21, Szerda

Aktuális

Véradás a Pécsi Állatkertben

2019.08.18

A Pécsi Állatkertben augusztus 19-én 9-11:30 közt is adhattok vért!

Csak tartózkodási helyre lehet átjelentkezni az önkormányzati választáson

2019.08.16

Szigorúbbak az átjelentkezés feltételei az önkormányzati választáson, mint a többi voksolás esetében: a választópolgár nem jelentkezhet át tetszőleges magyarországi településre, csak arra, ahol a választás kitűzése előtt 30 nappal már tartózkodási helyet létesített.

Három +1 iskolakezdő tipp a modern gyerekszobához

2019.08.16

Megindult a visszaszámlálás az iskolakezdésig. Ez pont elég idő arra, hogy újragondoljuk a gyerekszobát, és berendezzük a korral változó igényeknek megfelelően.

A vasúti menetrendet is érinti az augusztus 20-i hosszú hétvége

2019.08.15

A pihenőnap-áthelyezés, illetve az augusztus 20-i ünnep miatt változik a vonatok közlekedési rendje. Augusztus 18-án és 19-én az ünnepnapra, 20-án a vasárnapra, 21-én pedig a hétfői munkanapra érvényes menetrend szerint közlekednek a vonatok. A várható nagy utasforgalom miatt érdemes néhány nappal előbb megváltani a menetjegyeket.

Embercsempészek ellen emeltek vádat Pécsen

2019.08.14

Bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt emeltek vádat nyolc ember ellen Pécsen, mert legalább tíz esetben vittek külföldre Magyarországon illegálisan tartózkodókat - tájékoztatta a Baranya Megyei Főügyészség szerdán az MTI-t.

Fémdarab lehet a Kaiser párizsiban

2019.08.13

Fémdarab lehet a Kaiser márkájú Arany Pulyka párizsiban - hívja fel a figyelmet Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

Óvodás séták a Pintér-kertben

2019.08.13

Szimatoljunk! Tapogassunk! Ismerjük meg a Pintér-kert élővilágát! A program keretében az óvodások megismerhetik a Pintér-kert illatösvényét, különleges tapintású növényeit és a tavakban élő aranyhalakat.

Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt.

2019.08.12

Tanulmányi Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt. Az „Atomenergia – A biztos jövő” elnevezésű program célja, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését az energetika, az atomenergia iránt, egyúttal tehetséges, jól képzett szakemberekkel erősítse a Paks II. projekt megvalósításán dolgozó szakembergárdát. A 2019/2020-as tanévben induló programra középiskolások és egyetemisták is pályázhatnak.

Szeptembertől kötelező lesz a biztonsági kód használata az online vásárlásoknál

2019.08.12

Az internetes vásárlásokkal elkövetett csalások megakadályozásáért szeptember 14-től kötelező lesz a biztonsági kód használata az online vásárlásoknál az Európai Unión belül - mondta Magyarország kiberkoordinátora hétfőn az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában.

Már láthatóak a kis varánuszok a Pécsi Állatkertben!

2019.08.10

2019. áprilisában, a Pécsi Állatkert története során először, kis varánuszok keltek ki az állatkerti keltetőgépekben elhelyezett tojásokból.

Vízosztás a főváros három főpályaudvarán és több vidéki vasútállomáson

2019.08.10

Ingyen ad ásványvizet utasainak a MÁV-Start a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon a hőségriasztás ideje alatt - közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága szombaton az MTI-vel.

Akár 20 évvel is kitolhatja a menopauza kezdetét egy úttörő brit beavatkozás

2019.08.08

Akár 20 évvel is kitolhatja a menopauza kezdetét egy úttörő brit beavatkozás, amely elsősorban a súlyos egészségi problémákkal küzdő nőknek jelenthet segítséget.

Szombaton is nyitva lesznek a kormányablakok

2019.08.08

A kormányablakok és okmányirodák munkatársai augusztus 9-én, pénteken a hétfői nyitvatartás szerint, augusztus 10-én, szombaton pedig 8 órától 14 óráig állnak az ügyfelek rendelkezésére.

Ignácz István marad a pécsi Gandhi Gimnázium igazgatója

2019.08.07

Lezárult az a pályázat, amelyet a pécsi Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola fenntartója írt ki a tanintézet igazgatói munkakörének betöltésére. Európa első cigány/roma nemzetiségi, érettségit adó intézményét újabb öt esztendeig Ignácz István irányíthatja, aki az elmúlt két tanévben megbízott igazgatóként állt az iskola élén.

Ezentúl biztonsággal repülhetnek a rétisasok és a fekete gólyák a Gemencben

2019.08.06

A Duna-Dráva Nemzeti Parkkal együttműködésben összesen 54 villanyoszlopon végeztek átépítéseket az energiacég munkatársai.

Százmilliós fejlesztés a pécsi hajléktalan-ellátásban

2019.08.17

Közel százmillió forintból valósított meg fejlesztéseket a pécsi hajléktalan-ellátó rendszert működtető Támasz Alapítvány a baranyai megyeszékhelyen - közölte a szervezet az MTI-vel.

Melegszik az idő az ünnepi hosszú hétvégén

2019.08.16

Melegszik az idő a hosszú hétvégén. Augusztus 20-án néhol akár 34 fok is lehet. Emellett sok lesz a napsütés, csak kevés helyen várható zápor, zivatar - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.

Elkerülő úttal és új üzemcsarnokkal gazdagodott a bólyi ipari park

2019.08.15

A csarnok a későbbiekben bővíthető lesz, az elkerülő út pedig segít csökkenteni a levegőszennyezést és zajterhelést a városközpontban.

A szirénázó járművek elsőbbségére hívja fel a figyelmet az OKF

2019.08.14

A megkülönböztető jelzéssel közlekedő járműveknek elsőbbséget kell kapniuk, erre hívja fel a figyelmet Adj utat a szirénázó járműveknek! című kampányvideójával a katasztrófavédelem - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerdán az M1 aktuális csatornán.

Műszaki mentési szakmai nap volt Csarnótán

2019.08.14

A ”Baranya” Speciális Mentők Egyesülete műszaki mentési bemutató napot szervezett Csarnóta településre, melyre meghívást kaptak a hivatásos és önkéntes tűzoltók is.

Az Ős-Dráva Látogatóközpont programjai a Bőköz Fesztiválon

2019.08.13

A 2019. augusztus 23-25. között megrendezésre kerülő Bőköz Fesztivál egyik helyszíne lesz idén is a szaporcai Ős-Dráva Látogatóközpont.

Lakásbérleti szerződéssel érdemes közjegyzőhöz fordulni

2019.08.13

Lakásbérleti szerződést érdemes közjegyző előtt megkötni, mert az közvetlenül végrehajtható - figyelmeztetett Böröcz Helga közjegyző az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.

A Dráva mentén folytatódik a szúnyoggyérítés a megyében

2019.08.12

Az elmúlt hetekben átlagos mértékű volt a szúnyogártalom, ezért kevesebb helyen kellett beavatkozniuk a szakembereknek. A következő napokban a kiemelt turisztikai régiókban, a Balatonnál, a Tisza-tónál és a Velencei-tó menti településeken, továbbá Bács-Kiskun, Csongrád és Zala megyében, Szolnok térségében, Budapesten és a Csepel-sziget településein fognak fellépni a vérszívók ellen. Részleges földi gyérítés lesz a Dráva mentén, a Dunakanyarban, Debrecenben, Dunaújváros és Komárom térségében, a Szigetközben és a szekszárdi régióban.

Éjfél után érdemes a hullócsillagokat megfigyelni

2019.08.12

A Perseidák meteorraj megfigyelésére legalkalmasabb hétfőről keddre virradóan az éjféltől hajnalig terjedő időszak - mondta Kiss László, csillagász-fizikus.

Átadták a nyolcvan éves Garami Józsefről elnevezett utánpótlásképző-központot Pécsett

2019.08.10

Nyolcvanadik születésnapján átadták a Garami József labdarúgó mesteredzőről elnevezett utánpótlásképző-központot Pécsett.

Megújult a siklósi vár rózsakertje

2019.08.10

Megnyitotta kapuit a megújult Rosarium, azaz a rózsakert a siklósi várban - tájékoztatta a munkálatokat finanszírozó Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) pénteken az MTI-t.

Ma kezdődött a Siklósi Várfesztivál

2019.08.08

Lovagi tornával, vásári komédiával, könnyűzenei koncertekkel és vásári forgataggal várja az érdeklődőket egyebek mellett mától vasárnapig a Siklósi Várfesztivál - tájékoztatta Szentgyörgyváry Péter várkapitány, a rendezvényt szervező Siklósi Várszínház Nkft. ügyvezetője az MTI-t.

Új eljárás segíthet kimutatni a Lyme-kórt

2019.08.07

Magyarok által kifejlesztett új eljárás segíthet kimutatni a Lyme-kórt - jelentették be szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Magyar sikerek születtek a nemzetközi földrajz versenyen

2019.08.07

Két ezüstérmet nyertek magyar középiskolások az elmúlt napokban rendezett Földrajzi Olimpián (International Geography Olympiad) Hongkongban - tájékoztatta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-t.

Nyári táborokban működő élményeszközöket ellenőrzött a fogyasztóvédelem

2019.08.06

A fogyasztóvédelmi hatóság a tanítási szünetben az ország minden részében célzottan ellenőrzi azokat a táborokat, ahol a gyermekek az aktív szórakozásukat biztosító eszközöket használhatnak. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt vizsgálat olyan kalandparkokra, strandokra is kiterjed, ahová nyári táborokat szerveznek. A fokozott ellenőrzéseknek köszönhetően a szabálytalanul, hiányos dokumentációval üzemeltetett eszközök aránya a tavalyi évhez képest csökkent.