2024.04.17, Szerda

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara (PTE-MK) számára a közelmúltban Olaszországból beszerzett új Fazioli-versenyzongorát a pécsi Liszt Ferenc Hangversenyteremben ünnepi keretek között mutatják be szerda este - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény az MTI-t.

Az írásos összegzésben a "zongorák Stradivarijaként" említett hangszerről közölték: azt a PTE átfogó fejlesztését 24 milliárd forintból megvalósító Modern városok program keretében, 43 millió forintért vásárolták meg.

Ismertetésük szerint Paolo Fazioli és szakemberekből álló csapata az észak-olaszországi Sacilében olyan zongorát alkotott, amely méltó párja Stradivari híres mesterhegedűinek.    

A két hangszermárkában nemcsak a kiváló minőség, hanem a felhasznált fa típusa is közös: mindkettő a Sacilétől mintegy száz kilométerre található Fiemme-erdő különleges lucfenyőiből készült - írták.

A Fazioli-hangszereket egyenként, kézzel készítik a harmincöt fős sacilei műhelyben, amely eredetileg Fazioli apjának bútorgyárára épült rá.

A zongora számára a debütálást jelentő koncerten fellép Bánky József zongoraművész, Király Csaba, Liszt-díjas zongoraművész, Rohmann Imre világhírű pianista és felesége, Kurucz Tünde, valamint Fodor Gabriella és Holics László zongoraművészek - sorolta a tájékoztató.

Vas Bence, a kar zeneművészeti intézetének igazgatója a közleményben a hangszert úgy méltatta, hogy "a minőségi hangszer az alapja a magas színvonalú zeneművészetnek, és a zene oktatásának".

A különleges versenyzongorát mind az oktatásban, mind a hangversenyeken használni fogják a PTE-MK oktatói és hallgatói - hívta fel a figyelmet az egyetem.
 

Modern városok programAktuálishangszerÜnnepi koncertFazioli-versenyzongoraPécsi Tudományegyetem Művészeti Kara (PTE-MK)pécsi Liszt Ferenc Hangversenyterem