2024.04.25, Csütörtök

Természetes és mesterséges - fotó és audiovizuális kiállítást tartanak Pécsett

pbkik.hu

2017.12.01. 13:50

Természetes és mesterséges címmel nyílik Fritz Norbert fotó és audiovizuális kiállítása a Nana Bistro&Barban 2017. december 4-én 18 órakor.

Egyedüli magyarként Fritz Norbert képe is szerepelt a National Geographic Travel Photographer of the Year verseny fináléján.

A stuttgarti városi könyvtárban készült kép elnyerte a National Geographic az "év legjobb utazási fotója" 2017 címet.
A Nana bistro&barban megrendezett tárlaton a nagyérdemű megtekintheti a díjazott fotót, valamint Fritz Norbert fotóművész kiemelkedő alkotásait, az innovatív Hangoskép projekt bemutató darabjaival egyetemben.

Fritz Norbert neve nem hangzott idegenül már akkor sem, amikor a DesignPécs rendezvény kapcsán megkezdtük a közös előkészületeket kiállításának szervezésére, hiszen Norbert már korábban tanúbizonyságot tett iparjogvédelmi tudatosságáról, mikor felkereste a kamarában működő iparjogvédelmi információs pontot és gondoskodott fejlesztéseinek védelméről.

Készítettünk egy rövid interjút az alkotóval.

Ez lesz az első kiállítása, mióta fotózik?

2011 volt az az év, amikor úgy döntöttem, hogy meglepem magam egy digitális fényképezővel. Autodidakta módon tanultam fotózni.

Ennek tükrében akkor még nagyobb elismerés National Geographic Travel Photographer of the Year versenyén elért eredmény! Mesélne a képről?

A története nem rendhagyó, vonzott az épület, az építészeti stílus, a letisztult belső tér, az a világ, a tudást szimbolizáló atmoszféra. Informatikus fizikus vagyok, ez is alátámasztja miért is vonz ez a letisztultság.

Vendégségben voltam Németországban. Közel voltunk Stuttgarthoz, így már akkor tudtam, hogy ellátogatok a könyvtárba és fotózni fogok. Eléggé célirányosan céloztam meg ezt az épületet, mivel a szellemisége inspirálóan hatott rám, elöntött egy extatikus érzés, elvarázsolt a hely és éreztem, hogy jó kép fog születni.

Idestova 6 éve fotózik, de most szerepelt először ilyen nagy sikerrel egy versenyen, eddig hobbi szinten foglalkozott a fotózással?

Eleinte kompakt géppel dolgoztam, sok természeti téma jellemzett, makro fotózás állt közel hozzám. Ez most egy másik irányba tolódott el.

Fotótémában terméket is fejlesztett egy kollégájával, ha jól tudom. Erről szívesen hallanék!

Ez a projekt egy korábbi együttműködésre vezethető vissza, ott kezdeném a történetet. Egy hang megjelenítéssel foglalkozó művészeti megoldást dobtunk piacra, mondhatni láthatóvá tettük a hangot.  Ez egy kísérleti termék volt, akkoriban ez világ szinten újdonságnak számított. Ezt követte egy hosszabb alkotási időszak, amely eredménye egy kevésbé művészi, sokkal inkább egy személyesebb, úgymond a pillanatot megszólaltató projekt lett, ahol egy kép és hang feltöltésével jutunk el a végtermékhez.

Ez a titokzatos termék is látható lesz a kiállításán?

Természetesen megjelenik ez is. Sőt december 6-án 17 órától tartja a kamara Bóbita Bábszínházban az ez évi Mikulás Ünnepségét, melyet karácsonyi kirakodó vásár kísér, itt is találkozhat az érdeklődő a termékeinkkel.

Elmondja, hogy milyen képekre számítunk a már megismert és méltán híres National Geographic Travel Photographer of the Year nyertes képe mellett?

Lesznek olyan képek, amelyek Instagramon már megjelentek, de lesznek új, eddig nem publikált képek is. Válogatást láthat a látogató természetképekből, illetve építészeti és absztrakt, de ember alkotta tárgyakról készült képekkel várom a látogatókat. Pécs és környéke sem maradhat ki, erre is számíthat, aki megtekinti a kiállítást a következő hónap során.

 

Sok sikert kívánunk a kiállításhoz, mely 2018. január 6-ig látogatható a Nana Bistro&Bar-ban.

Helyszín: Nana Bistro&Bar; - 7621 Pécs, Király u. 2
Időpont: 2017. 12. 04. 18:00 - 2018. 01. 06. 00:00
PécsAktuálisFritz Norbertfotó és audiovizuális kiállításmesterséges