2024.03.28, Csütörtök
Ónos eső és hódara nehezíti a közlekedést Baranya megyében
Pixabay - illusztráció

Ónos eső és hódara nehezíti a közlekedést Baranya megyében

baranya.katasztrofavedelem.hu

2018.03.02. 13:34

Baranya megye valamennyi járásában sárga meteorológiai riasztást rendeltek el a havazás, valamint az ónos eső veszélye miatt. A megye területén jelenleg ónos eső és hódara hullik.

Az időjárási körülményekkel összefüggésben eddig tűzoltói beavatkozásra még nem került sor.

A megye területén a közutak sónedvesek, néhol gyengén havasak, járhatatlan útszakasz nincs.

A közútkezelő továbbra is III. fokozatban tartja fenn készültségét, folyamatos utak síkosságmentesítése, 20 munkagéppel folyamatosan végzik az útszakaszok tisztítását.

Az M6 autópályán fennakadás nincs, az utak sónedvesek, minden forgalmi sáv járható, 5 munkagép takarítja az utakat. A közúti járműforgalomban fennakadás nincs, a határátkelők forgalma zavartalan és folyamatos.

A távolsági autóbuszok közlekedése folyamatos, a járatok - Bakonya és Kővágótöttös kivételével, ahol csak a települések határáig járnak - minden települést meg tudnak közelíteni, a vasúti közlekedés üzemszerűen működik, az időjárással összefüggő késedelem nem áll fenn.

A Biokom Kft. jelenleg 9 munkagéppel végzi az utak takarítását Pécs város területén. Az utak sónedvesek, járhatóak. A helyi buszközlekedésben nincs fennakadás, azonban a déli ipari parkhoz nem közlekedik az 51-es járat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint, ma éjfélig várhatóan az ország nagyobb részén 5 centiméter körüli vagy a feletti hó hullhat. Az ország délkeleti, déli megyéiben 10-15 centiméter feletti hó is hullhat. Délnyugaton, délen - bizonytalan módon - a havazást időszakosan fagyott eső, helyenként ónos eső válthatja fel, a nap első felében a havazás mellett - csapadék intenzitás függvényében - általában inkább fagyott esőnek, a nap második felében inkább ónos esőnek van nagyobb valószínűsége.

Felhívjuk a figyelmet, hogy ilyen időjárási körülmények között a közlekedésben csúszós, jeges utakra, lezárt útszakaszokra és csökkent látótávolságra kell készülni. Mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljenek útra. Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont. Arra is fel kell készülni, hogy az autó elakadhat, ezért hasznos lehet egy plusz kabát az autóban. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak megnövekedett várakozási időre.

Aki bajbajutott járművet lát, vagy segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot. A téli időjárással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit!
 
Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/ -n olvashat.

Aktuálisónos esőBiokom Kft.hódara