2024.04.16, Kedd

A kapacitást és a biztonságot is növeli ez a 18 milliárdos vasútfejlesztés

magyarepitok.hu, mti

2018.05.11. 09:12

A Budapest-Pécs vonal 26 kilométeres szakaszán épül ki a vonatbefolyásoló rendszer, ami a szolgáltatás minőségét is javítja.

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a Siemens Zrt.-t bízta meg a vasúti közlekedést elősegítő berendezések kiépítésével a Százhalombatta-Pusztaszabolcs vonalon – derült ki a nyertes cég közleményéből.

A korábban közzétett közbeszerzési adatok szerint nettó 18,6 milliárdos fejlesztésnek köszönhetően 2020 decemberében helyezik üzembe az Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszert (ETCS) az érintett 26,28 kilométeres szakaszon.

Ahogy azt korábban jeleztük, a Százhalombatta-Pusztaszabolcs szakasz a Budapest-Pécs vonal elővárosi része. Ennek a szakasznak a felújítási és az átépítési projektje is folyamatban van, a kivitelezést a Mészáros és Mészáros Kft., valamint a Vasútépítők Kft. alkotta E-P Konzorcium nyerte el.  Szintén ide kapcsolódik a Kelenföld és Százhalombatta közötti szakasz felújítása és átépítése, ami tavaly tavasszal elkezdődött ezekkel a beruházásokkal.


A horvát tengerpart is közelebb jön

A Siemens AG Mobility divíziójának igazgatója a közleményben hangsúlyozta, a projektnek köszönhetően bővül a vasúti rendszer kapacitása, javul a szolgáltatás minősége és a közlekedés biztonsága.

„A Siemens a tagvállalatok mellett a magyarországi alvállalkozókra és beszállítókra is számít a beruházásban” -

olvasható a közleményben. . A Siemens arra is kitért, a magyarországi hálózat fejlesztésével javul az összeköttetés Budapest és a horvát tengerpart között, kibővülhet a mediterrán vasúti folyosó szűk keresztmetszete.


Az utastájékoztató rendszer is megújul

A Közbeszerzési Hatóság adatai szerint a nyertesnek többek közt az alábbi feladatokat kell elvégeznie:

  • ETCS 2 szintű vonatbefolyásoló rendszer telepítése,
  • összesen 87 új elektronikus állomási biztosítóberendezés telepítése Százhalombatta, Iváncsa és Pusztaszabolcs állomásokon, továbbá Ercsi elágazásánál
  • állomások felvételi épületének teljeskörű rekonstrukciója,
  • Ercsi elágazásánál új biztosítóberendezési üzemi épület,
  • Pusztaszabolcs állomáson az új blokkmesteri épület megépítése
  • távközlési berendezések telepítése,
  • új vasúti üzemirányító rendszer létesítése,
  • új utastájékoztató rendszer kiépítése,
  • tűz és vagyonvédelmi rendszer telepítése.
vasútfejlesztésközlekedésfejlesztésAktuálisPusztaszabolcsSzázhalombatta