2024.04.20, Szombat
Számos helyszínen színes programok várják a pécsieket a régészet napján
Pixabay - illusztráció

Számos helyszínen színes programok várják a pécsieket a régészet napján

MTI, regeszetnapja.hu

2018.05.13. 06:00

Országszerte 24 városban szerveznek programokat a régészet napja alkalmából. Május 26-án, szombaton múzeumok, egyetemek és kutatóintézetek nyitják meg raktáraikat az érdeklődők előtt, akiket számos helyszínen ismeretterjesztő előadások, filmvetítések, kézműves, gasztronómiai és zenei programok is várnak.

A Magyar Régész Szövetség MTI-hez eljutatott közleménye szerint most először a fővárosi intézmények közös "régészeti fesztivállal" is készülnek az alkalomra, az egész napos rendezvénynek az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) új épülete, a Humán Tudományok Kutatóháza ad majd otthont.

Mint írják, az idei régészet napja középpontjában az egyéni sorsok állnak. Az előadásokon és foglalkozásokon éppúgy megelevenednek a múlt meghatározó alakjai, királyok, hadvezérek, tudósok és felfedezők, mint a névtelenség homályába veszett személyiségei. A régészet, a legújabb antropológiai és genetikai vizsgálatoknak köszönhetően ugyanis ma már az írásos források előtti időszakok hőseinek élettörténetét is meg lehet ismerni.

Több pécsi helyszínen kísérleti régészeti bemutatók és előadások várják a közönséget, de lesznek több száz vagy ezer évvel ezelőtt élt emberek mindennapjait bemutató, a táplálkozást, az életmódot és az életkörülményeket rekonstruáló programok is.

Az országos programsorozatot a Magyar Régész Szövetség hívta életre 2014-ben. Az idei rendezvény teljes programkínálata a regeszetnapja.hu oldalon érhető el - olvasható a közleményben.

PécsAktuálisRégészet NapjaMagyar Régész Szövetség