2023.02.05, Vasárnap

Az utolsó tankönyvcsomagok is megérkeznek kedden az iskolákba

MTI

2018.08.29. 16:00

Az utolsó tankönyvcsomagok is megérkeznek ma az alaprendelésekből az iskolákba - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az újpesti Halassy Olivér Német Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskolában kedden.

Az államtitkár közölte: 12,5 millió tankönyv került ki az oktatási intézményekbe kevesebb mint egy hónap alatt.

Minden iskola számára biztosítottak a tankönyvek a szeptemberi tanévkezdéshez - hangsúlyozta Rétvári Bence.

Hozzátette: a 12,5 millió tankönyvből közel 8,5 millió az állami fejlesztésben kidolgozott kiadvány, a többit magánkiadók adták ki.

Az államtitkár kiemelte, az új tankönyvellátási rendszer a korábbi, 2010 előtti állapothoz képest sokkal inkább elősegíti a hozzáférést a kiadványokhoz. Modernebb, színvonalasabb tankönyveket kínálnak alacsonyabb áron a családoknak.

Kitért arra, hogy 2010 előtt évről évre emelkedtek a tankönyvek árai, 2002-2010 között a családoknak 50-70 százalékkal kellett többet fizetniük a tankönyvkiadók számára, akik a profit maximalizálására törekedtek, azaz egy részük újított, más részük azonban csak minimális változtatásokat végzett el.

Ezzel szemben a következő években mintegy 900 taneszköz - tankönyv, munkafüzet és segédanyag - megújítása történik meg - mutatott rá Rétvári Bence, jelezve, hogy elindult egy komplett tankönyvfejlesztési program.

 

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

 

Hozzátette, az első évfolyamtól kilencedikig egymillió diák ingyenesen kapja meg a tankönyveket. Ez gyermekenként 8-12 000 vagy még több megtakarítást jelent a családoknak - mondta az államtitkár.

Rétvári Bence fontosnak nevezte az egységességet, mondván, ezzel nemcsak iskolaváltás esetén könnyebb az átmenet, hanem az azonos szintű tudás megszerzésének az esélyei is jobbak a különböző országrészekben. Emlékeztetett: az állami intézményfenntartás megteremtésével is az volt a cél, hogy az oktatás színvonalában ne érezzen különbséget az, aki hátrányos helyzetű térségbe születik.

Grósz Ágnes, az iskola igazgatója elmondta, intézményükbe 350 tanuló jár, és közel 4 millió forint értékben kapnak tankönyveket. Kiemelte, hogy a kiadványok az elmúlt években megújultak, sokat változtak, s jóval korszerűbb taneszközök segítségével tanulhatnak a diákok.

Aktuálisiskolatankönyvcsomagtanévkezdés