2024.04.20, Szombat

Több mint 50 hektáros tározóval erősíti meg Baranya árvízbiztonságát a Szabadics

magyarepitok.hu

2018.09.08. 10:58

A létesítményben egy közel harminc hektáros állandó tavat is kialakítanak. A projektről a cég munkatársával, Fischer Lászlóval beszélgettünk.

Zajlanak a munkálatok Magyarszék és Magyarhertelend határában a Baranya-csatorna vízgyűjtőterületén felépülő új záportározón a Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. kivitelezésében. A Baranya megye árvízvédelme szempontjából kiemelten fontos projekt során többek között egy 2,6 kilométernyi töltés, valamint egy lecsapoló zsilip átadásával alakítják ki a magas vízálláskor 53,5, aszályos időkben pedig 28,8 hektáros vízfelületet. A beruházás haladásáról Fischer László, a kivitelező képviselője számolt be lapunknak.

 

A képre kattintva galéria nyílik (Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

 

Megakadályozzák, hogy újból árvíz sújtsa a térséget

A Szabadics munkatársai számos dunántúli árvízbiztonsági fejlesztésen dolgoztak és dolgoznak jelenleg is, a magyarszéki fejlesztés a Baranya-csatorna felső szakaszáról és a Kaszánya-patakról érkező víztömegektől óvja majd meg a helyieket – mutat rá a mérnök. A mintegy 1,3 milliárd forintos projekt kivitelezési szakaszán tavaly nyáron kezdte meg a munkát a mélyépítőcég és 2019 júniusára fognak elkészülni a projekttel.

 

 

2010 májusában és júniusában különösen nagy árhullámok okoztak Baranyában jelentős károkat, a beruházás célja az, hogy megakadályozza, egy hasonló helyzet kialakulását.

„Az új záportározóban akár 1,28 millió köbméternyi víz is elfér majd, a nyugodtabb időszakokban pedig 410 ezer köbméteres kapacitással számolunk”

- fejti ki a mérnök, majd hozzáteszi: a fejlesztés során összesen több mint 300 ezer köbméternyi földmunkát végeznek el.

 

 

Miután a vállalat szakemberei és alkalmazottai 2017 őszén és 2018 telén megépítették a magyarhertelendi vízrajzi állomást és elvégezték a Baranya-csatorna kotrási munkálatait is más feladatok elvégzésével együtt, jelenleg a töltésépítés és a zsilip kialakítása zajlik többek között – derül ki az Fischer László elmondásából.

 

A későbbi tározó medréből fejtik ki a töltések alapanyagát

 

 

A fejlesztés egyik érdekessége, hogy helyi anyagból készülnek el a töltések, ráadásul a kitermelés a víztározó későbbi területén történik meg. „Így nagyon sok talajtechnikai fúrást és feltárást kellet elvégeznünk, hogy megtaláljuk a megfelelő alapanyagot” – mondja el az mérnök. „Már ezeknél a munkálatoknál kiderült, hogy itt a talajvízzel számolni kell, azonban ez a fajta kihívás egyáltalán nem új a Szabadics számára” – teszi hozzá.

A cég emellett folyamatosan egyeztet a beruházást felügyelő Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szakembereivel is. „Kéthetente kooperációt tartunk Pécsett a mérnöki munkákat vállaló EUROUT Kft. részvételével a igazgatóság központjában, ahol megbeszéljük a munkamenetet. Emellett természetesen az érintett önkormányzatok vezetőivel is folyamatos kapcsolatban vagyunk.”

 

 

Jó érzés az emberek biztonságáért dolgozni

A DDVIZIG és az Országos Vízügyi Főigazgatóság beruházásában jelenleg is épül a 2,6 kilométeres töltés, illetve zajlik az ehhez kapcsolódó építőanyag-kitermelés. November közepére kész lesz a gát rézsűburkolata, mellyel a védővonal erózióját korlátozzák majd, valamint a túlfolyó víz kezelésénél fontos vészárapasztó is, ezt követően pedig tavaszig zajlanak még munkálatok más műtárgyakon – derül ki az interjú során.

 

 

Fischer László végszóként kiemeli, hogy az elvégzett munka öröméhez itt az az érzés is társul, hogy veszélytől óvják meg a környéket.

„Jó érzés egy olyan beruházáson dolgozni, ahol tudjuk, hogy annak elkészültével igen sok mezőgazdasági és lakott terület válik biztonságossá.”

Szabó Ákos

Galéria

AktuálisSzabadics Zrt.árvízvédelemMagyarszékMagyarhertelendinterjúvíztározó