2024.03.29, Péntek
Használt készülékeken elérhetők a volt tulajdonos adatai
pixabay - illusztráció

Használt készülékeken elérhetők a volt tulajdonos adatai

hirado.hu

2018.10.08. 22:00

Adattörlési megoldásokkal kell óvni a személyazonosságot: a GDPR a magánszemélyeket védi.

Az Ontrack 2017-ben globális biztonsági felmérést készített, amely során az adatvisszaállító cég 64 meghajtót (37 HDD-t és 27 SSD-t) vásárolt különböző forrásokból az eBay-en, és megvizsgálta, hogy sikeresen töröltek-e azokról minden adatot.

Az ellenőrzött meghajtók közel felén voltak adatok, ami azt jelenti, hogy új tulajdonosaik hozzáférhettek a korábbiak személyazonosságához.

A talált adatok között voltak rendkívül kritikus, érzékeny személyes adatok, magánjellegű dokumentumok, e-mailek, elérhetőségek, címlisták, online fióknevek, jelszavak, továbbá olyan kritikus üzleti és tranzakciós adatok, mint például cégnevek, bérkifizetési kimutatások, hitelkártyaszámok, bankszámlaszámok, befektetési adatok és adóbevallások.

Sokunk meg sem próbálja védeni magát

A felmérés különbséget tett a HDD- és az SSD-meghajtók között, kiemelve a flash-eszközök (SSD) egyre inkább terjedő használatát. Bár az SSD-meghajtók sem jelentenek kockázatmentességet, ennél a technológiánál valószínűbb a sikeres adattörlés. A módszerek vizsgálata során megállapították, hogy sokszor a korábbi tulajdonosok hanyagsága miatt nem sikerült megfelelően eltüntetni az adatokat, bár a törlési módszert nem lehetett minden meghajtónál azonosítani. Legalább nyolc esetben pedig egyáltalán nem is próbálkoztak az adatok törlésével.

AktuálisGDPRhasznált készülékadattörlés