2024.04.20, Szombat
Készítsük fel autónkat a téli időjárásra!
MTI Fotó: Czika László

Készítsük fel autónkat a téli időjárásra!

baranya.katasztrofavedelem.hu

2018.11.20. 14:43

A téli időjárás közeledtével gépjárműveinket is fel kell készíteni a hidegebb időjárásra. Megfelelő elővigyázatossággal elkerülhetőek a balesetek!

Ha az átlaghőmérséklet +7 °C alá csökken, ideje téli gumira váltani, mert ilyen hőmérséklet alatt a nyári gumik anyaga megkeményedik, ezáltal jelentősen veszítenek tapadásukból. Fontos még ellenőrizni a gumiabroncs állapotát is, kopott gumival ne induljunk el, illetve ellenőrizzük a légnyomást!

Ne felejtsük el az ablakmosó folyadékot téli ablakmosóval feltölteni, hogy elkerüljük a befagyást. Ellenőrizzük rendszeresen a folyadékszintet, hogy az esetlegesen felverődő sarat le tudjuk takarítani.

Ne hagyjuk figyelmen kívül az ablaktörlő lapátok állapotát, ha kopottak, töredezettek, akkor cseréljük le azokat.

Ne feledkezzünk meg az akkumulátorok ellenőrzéséről sem, amennyiben három évnél régebbi az akkumulátor, érdemes megmérni a teljesítményét szakszervizben, hiszen nagy hidegben akár ötven százalékkal csökkenhet a teljesítménye.

Fordítsunk figyelmet a hűtőfolyadék dermedési pontjának ellenőrzésére, ezt az üzemanyagtöltő állomásokon díjmentesen elvégzi az ott dolgozó személyzet.

Nagyon fontos, hogy rendben legyen a gépjármű fékrendszere is. Ellenőriztessük a fékbetétek, a féktárcsa, a fékdob állapotát, illetve, hogy megfelelő-e a fékfolyadék szintje.

Ellenőrizzük a fényszórókat, tartalékizzókat, a vészvillogó megfelelő működését!

Helyezzünk el hóláncot, jégkaparót és jégoldó spray-t a gépjárművünkben.

A veszélyes helyzetek elkerülése és a bekövetkezett események kezelése érdekében javasoljuk az időjárási körülményeknek megfelelően megválasztott vezetési stílus és sebesség választását emellett pedig folyamatosan tájékozódjunk a várható időjárásról!
Amennyiben hosszabb útra indulunk, tartsunk vizet és takarót a járműben, legyen nálunk feltöltött telefon, térkép, GPS, elemlámpa, láthatósági mellény.

Aktuálisautótéli időjárásfelkészítés