2024.07.19, Péntek
Tetőfokára hágott a cégalapítási kedv az építőiparban
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Tetőfokára hágott a cégalapítási kedv az építőiparban

magyarepitok.hu

2019.02.08. 08:10

Miközben a legtöbb ágazatban csökken vagy stagnál a cégek száma, addig az építőiparban meredeken emelkedik.

Egy év alatt több mint 5000 új cég alakult az építőiparban, ezzel újabb rekordokat produkált az ágazat - derült ki az Opten legfrissebb elemzéséből. 5017 cégalapítás mellett 4005 cégtörléssel zárta az évet az építőipar 2018-ban.

Ez adat az elmúlt 7 év legmagasabb cégalapítási értéke.

 

Az értékek amiatt is rendhagyóak, mert amíg a legtöbb ágazatban csökken vagy stagnál a cégek száma, addig az építőiparban meredeken emelkedik.


A jogi szigor sem fékezte a növekedést

„A cégalapítási érték ezek mellett azért is különleges, mert jelenleg valamivel szigorúbb a cégjogi környezet, mint a 2010-es rekordok környékén volt” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. Úgy tűnik, hogy továbbra sincs fék a szektorban.

A helyzet azonban még nem igazán nevezhető megnyugtatónak. Az építőipari kereslet olyan mértékben növekszik, amelyet a szállítók nem tudnak egykönnyen kiszolgálni. A megrendelők sokszor kiszolgáltatott helyzetben vannak a szállítók magas terheltségi szintje miatt. A 2018-as év több mint 20 százalékos építőipari termelés növekedést mutat 2017-hez képest is, pedig már 2017 is nagyon erős évnek számított az azt megelőző évekhez képest.


Kérdés, hosszú távon mennyire tart ki a lendület

Jelenleg több mint 51 ezer építőipari vállalkozás működik az országban. A gazdasági társaságok mellett működik 52 ezer egyéni vállalkozó is a szektorban, ráadásul az egyéni vállalkozók száma még a cégek számánál is gyorsabban növekszik.

„Azt talán már senki nem vitatja, hogy az ágazat dinamikusan fejlődik, a kérdés inkább az, hogy hosszú távon mennyire fenntartható a folyamat” – emelte ki az Opten szakértője. "Az építőipar mindig is érzékenyen reagált a gazdaság hullámzásaira, az elaprózódott cégstruktúrába könnyen lánctartozások halmozódhatnak fel, ha a gazdaság lendülete csökken. A lendület azonban vélhetően még ki fog tartani 2019-ben is, de várhatóan már nem lesz ekkora emelkedés. 2019-re 5700 körüli cégalapítás és 3700 körüli cégtörlés várható az ágazatban."


Harmadannyi a felszámolás, mint öt éve

A szektorban 2018 során 851 felszámolás indult, ami 6 százalékkal alacsonyabb mint 2017-ben volt, és a 2014-es értéknek csak egyharmada. A felszámolási tendencia tehát bíztató, de összességében azért még mindig magas az érték.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) 2018-ra vonatkozó értéke átlagosan 17 százalék körül mozgott az építőiparban. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Vas, Baranya és Győr-Moson-Sopron megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Nógrád és Heves megye produkálta.

Aktuálisiparági elemzésOpten