2023.11.28, Kedd
A Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra szakemberei késztik el Magyarföld új orgonáját
Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. - Facebook - illusztráció

A Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra szakemberei késztik el Magyarföld új orgonáját

MTI

2019.07.06. 08:44

A Fatemplom fesztivál keretében új orgonát avatnak Magyarföldön, a különleges hangszert Rákász Gergely szólaltja meg július 13-án, az esten a Budapesti Tomkins Énekegyüttes is közreműködik.

A hármas határ térségében július 12. és 14. között szabadtéri koncertek, a fatemplomban és a pajtában kialakított alkalmi színházban szakrális előadások és irodalmi műsorok váltják egymást - hangzott el a  Göcseji Falumúzeumban elhelyezett zalacsébi fatemplomban tartott szerdai sajtótájékoztatón.

A programsorozat pénteken Szarvas József önálló színházi estjével, az életregénye nyomán írt Pustol a hó, avagy könnyű neked Szarvas Józsi című előadással kezdődik. Petra Widmar, a Musica Femina pályázat győztese Szlovéniából érkezik a fesztiválra és a fatemplomban énekel Ratvaljaje Anasztázia hárfakíséretével Harcsa Veronika - mondta el Gryllus Dániel, a fesztivál főszervezője.

Rátóti Zoltán színművész Hamvas Béla a Bor filozófiája című művéből mutat be részleteket, Huzella Péter bordalokat és megzenésített borverseket ad elő. Az estet a Louisiana Double műsora zárja.

A tavalyi nagy siker után idén ismét a nagyszínpadon lép fel Ferenczi György az első Pesti Rackákkal, majd a Csík Zenekart hallhatja a közönség.

Ugyancsak a fesztivállátogatók kívánságára ad koncertet szombaton Szörényi Levente és a Vujicsics zenekar. Műsoruk tavaly az ítéletidő miatt elmaradt, így az elmúlt évben váltott karszalagok idén is érvényesek lesznek - jelezte Gryllus Dániel.  

Hozzáfűzte: a Zegasztár néptánc, népzene kategóriájának győztesei is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra, és július 13-án ad koncertet a szlovén Kontrabant zenekar és a Romengo.  

Az 50 éves jubileumát ünneplő Kaláka koncertjén vendégművészként Huzella Péter és Mikó István is részt vesz. A színművész dalszerzőként kevésbé ismert, de a Kaláka repertoárjában számos dal szerepel, amelyeket ötven esztendővel ezelőtt Mikó István írt - mondta el Gryllus Dániel.

Kitért arra is, hogy a fatemplomban lesz szólóestje Balogh Kálmán cimbalomművésznek, a közönség hallhatja a Hangraforgó játékát, ott lép fel Berecz András mesemondó énekes és ad koncertet Borbély Mihály és Binder Károly.     A rendezvénysorozat július 14-én, vasárnap a fesztivál fellépőinek részvétekével ökumenikus istentisztelettel zárul.

Rátóti Zoltán elmondta: az "alapfaletétel" 10. évfordulóján a fesztivál méltó keretet ad az új orgona felavatására. A 286 sípból álló hangszert a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra szakemberei július második hetében építik fel Magyarföldön. A költségeket - a fatemplom építéséhez hasonlóan - adományokból finanszírozzák.

A templom felszentelésének 10. évfordulójára jó lenne, ha a fennsíkon, a fatemplom mellett egy harangláb is felépülhetne, amely egyben kilátótorony is lenne - fűzte hozzá.

AktuálisPécsi Orgonaépítő ManufaktúraMagyarföldorgonaFatemplom fesztivál