2024.05.18, Szombat
Az ITM meghallgatja a HÖOK és más szervezetek legújabb javaslatait a felsőoktatási felvételi követelményekről, a kötelező nyelvvizsgáról
MTI Fotó: Faludi Imre - illusztráció

Az ITM meghallgatja a HÖOK és más szervezetek legújabb javaslatait a felsőoktatási felvételi követelményekről, a kötelező nyelvvizsgáról

MTI

2019.10.31. 14:30

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) meghallgatja a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és a többi szervezet legújabb javaslatait a felsőoktatási felvételi követelményekről, köztük a kötelező nyelvvizsgáról - közölte a szaktárca csütörtökön az MTI-vel, miután Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a HÖOK, a Roma Szakkollégiumok Egyesület és a Magyar Alkalmazott Nyelvészek és Nyelvtanárok Egyesülete képviselőivel tárgyalt kedden és szerdán.

A közleményben felidézték, hogy a HÖOK kezdeményezte az újbóli párbeszédet a 2014-ben kihirdetett, kötelező nyelvvizsgához kötött felvételi ügyében. A felsőoktatási felvételi követelményként előírt B2-es szintű nyelvvizsga 2020-as bevezetéséről a kormány öt évvel ezelőtt, minden felelős partner egyetértésével döntött.

Palkovics László a mostani egyeztetéseken kiemelte, hogy a kormány korrekt ötéves felkészülési időszakot hagyott, de emellett kész meghallgatni a legújabb javaslatokat a legjobb döntés meghozatala érdekében. Az egyeztetéseken elhangzott javaslatokról és aggályokról a minisztérium tájékoztatja a kormányt - írták.

Kiemelték: mindenkinek az az érdeke, hogy a diplomás magyar fiatalok naprakész tudással rendelkező, idegen nyelven biztonságosan boldoguló szakemberekként lépjenek ki a munkaerő-piacra, hiszen ez egyszerre szolgálja saját boldogulásukat és a magyar gazdaság versenyképességét.

Éppen ezért a kormány számos, korábban egyáltalán nem létező eszközzel segíti a fiatalok nyelvtanulását: ingyenes nyelvvizsgával, akár kamatmentes nyelvtanulásra fordítható diákhitellel és jövő nyártól ingyenes külföldi nyelvtanulással is - közölték.

Aktuálisfelsőoktatási felvételinyelvvizsga