2024.03.05, Kedd
Európa Kupa - Nehéznek ígérkező mérkőzéssel kezd Pozsonyban a Pécs
pixabay - illusztráció

Európa Kupa - Nehéznek ígérkező mérkőzéssel kezd Pozsonyban a Pécs

MTI

2019.10.16. 19:00

Mindegyik csoportmérkőzésén a győzelem kiharcolása a célja a PVSK-Veolia férfi kosárlabdacsapatának, amely jövő szerdán az Inter Bratislava otthonában kezdi meg szereplését az Európa Kupában.

A nemzetközi sorozatban először induló pécsi együttes a hazai bajnokság előző idényében bronzérmet szerzett. Ezzel az utóbbi tíz esztendő legnagyobb sikerét érte el az idén alapításának századik évfordulóját ünneplő Pécs Vasutas Sportkör (PVSK) 75 éve alakult kosárlabda-szakosztálya.

A PVSK-Veolia a bajnokságban elért helyezésnek köszönhetően az Európa Kupa 32 csapatos főtáblájára egyenes ágon, azaz selejtező nélkül került fel, mégpedig az A csoportba, ahol a szlovák bajnok mellett a holland bajnokságban harmadik ZZ Leiden és a portugál bronzérmes SL Benfica lesz az ellenfele. A pécsiek a pozsonyi rajtot követően október 29-én a hazai meccseknek otthont adó Lauber Dezső Sportcsarnokban a portugálokat fogadják.     

Mint azt Czerpán István, a PVSK elnöke a szerdai sajtótájékoztatón kiemelte, nemcsak a kettős jubileum kapcsán különösen szerencsés a nemzetközi szereplés, hanem azért is, mert javában zajlik a PVSK közel ötmilliárd forintos létesítményfejlesztési programja. Ennek során nemcsak a kosárlabda-, de más szakosztályok is az utánpótlásképzést és a felnőtt sportolókat segítő új infrastruktúrákkal gazdagodnak.     

Beszámolt arról, hogy a PVSK férfi kosárlabdacsapata jelenleg a város profi sportjának zászlóshajója. Ezt az a tény is mutatja, tette hozzá, hogy a városi sportcsarnok időről időre megtelik az együttes mérkőzéseire.     

Csirke Ferenc, a PVSK-Veolia vezetőedzője úgy fogalmazott, nemcsak a játékosoknak, de a háttérszemélyzetnek is köszönhető, hogy a klub sikeresen szerepelt a hazai bajnokságban és nemzetközi porondra léphet.     

Az ellenfeleket illetően elmondta, azok a legerősebb magyar csapatokéval megegyező játékerőt képviselnek. Fő célkitűzésük, hogy minden mérkőzésen nyerni tudjanak, ugyanakkor erre nagyobb esély a hazai sportcsarnokban kínálkozik majd. Kiemelte: a nemzetközi kupában nemcsak a pécsiekért és a pécsi szurkolókért küzdenek csak, de egész Magyarországot szeretnék képviselni. Fontosnak tartotta, hogy minél több szurkoló kilátogasson a mérkőzésekre, hiszen, mint fogalmazott, a csapat sikere rajtuk is múlik.     

Az első ellenfélről megjegyezte: a pozsonyiaknál négy-öt légiós kosarazik, az erős gárda ellen nyerni idegenben kifejezetten nehéznek ígérkezik. Az első hazai ellenfél pedig a csoport legerősebb csapata, a hat amerikai kosarassal felálló Benfica lesz.

Pongó Máté, a csapat irányítója a nemzetközi sorozatra utalva jelezte, nagyobb lesz a terhelés az együttesen ősszel. Komoly kihívások előtt állnak - mondta -, de igyekeznek megfelelni mind a kupasorozatban, mind a hazai bajnokságban.     

A sajtó rendelkezésére bocsátott összefoglalóból kiderül, hogy a nyár folyamán az egyesület vezetősége a csapat megerősítésén dolgozott, ami azt eredményezte, hogy a bajnokságban és a nemzetközi kupában ősztől a megszokott néggyel szemben öt légióssal indulnak és sikerült Ruják András személyében még egy válogatott játékost is igazolniuk a stabil magyar mag mellé.

Az Európa Kupa főtábláján hat fordulót követően alakul ki a csoportok végeredménye, és az első két-két helyezett jut tovább a második körbe.

AktuálisEurópa KupaPécskosárlabdaPVSK-Veolia