2024.03.04, Hétfő
A levegőminőség javításáért közösen tehetünk a legtöbbet
pixabay - illusztráció

A levegőminőség javításáért közösen tehetünk a legtöbbet

Baranya Megyei Kormányhivatal

2020.01.14. 15:58

A téli időszakban a nagyvárosokban – köztük Pécsett is – gyakori a légszennyezettség, a levegőben lévő szállópor és nitrogén-oxidok sokszor mutatnak kiugró értéket. A levegőminőség javítása, a szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentése közös érdekünk, ezért érdemes megfogadni a kormányhivatal környezetvédelmi szakembereinek tanácsát, illetve betartani az ezekhez kapcsolódó szabályokat.

Az elmúlt évek országos légszennyezőanyag-kibocsátási adatai azt mutatják, hogy napjainkban a kisméretű szállópor kibocsátásához leginkább – több mint 80 százalékban – a lakossági fűtés járul hozzá. A kormány éppen ezért kiemelten foglalkozik a helytelen, szabálytalan fűtés, tüzelés problémájával, és különböző szemléletformáló kampányokkal tájékoztatja a lakosságot a megfelelő, az egészségre sem veszélyes fűtési módokról. A "Fűts okosan!" felvilágosító és tájékoztató kampány felhívja a figyelmet a szilárd tüzelőanyagok veszélyeire, a lakossági hulladékégetés tilalmára és káros hatásaira, emellett honlapján (www.futsokosankampany.hu) elérhető minden, a helyes fűtési technikával kapcsolatos információ.

A háztartások fűtése és a nyílt téri égetés kapcsán felmerülő előírások megsértésének jogszabályi hátterét a levegő védelméről szóló kormányrendelet adja. Eszerint a hulladékok – a háztartásban keletkező papírhulladék és kezeletlen fahulladék kivételével – háztartási berendezésben (kályhában, kazánban, kandallóban) történő égetése tilos. Amennyiben valaki zavaró, irritáló – feltehetően az egészségre ártalmas – füstöt, légszennyezést érzékel közvetlen lakókörnyezetében, első lépésként próbálja megkeresni a szennyezés okozóját és neki jelezni a problémát. Ha ez nem jár sikerrel, és a káros tevékenység tovább folytatódik, bejelentést lehet tenni a kormányhivatalnál is, ahol a panaszt a környezetvédelmi hatóság vizsgálja ki. Ha bebizonyosodik, hogy a jogszabályi előírásokat megsértették, a hatóság a felelőssel szemben levegőtisztaság-védelmi bírságot is kiszabhat.

Aktuálislégszennyezettségszállóporfűtés