2024.04.26, Péntek
Már lehet jelentkezni a tavaszi érettségi vizsgákra
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt - illusztráció

Már lehet jelentkezni a tavaszi érettségi vizsgákra

Baranya Megyei Kormányhivatal

2020.01.21. 14:33

Azok, akik jelenleg nem állnak tanulói jogviszonyban és már van érettségi bizonyítványunk 2020. január 20. és február 17. között jelentkezhet a tavaszi időszakra meghirdetett közép- és emelt szintű érettségi vizsgákra.

Az érettségi bizonyítvánnyal rendelkező, tanulói jogviszonyban nem álló jelentkezők részére a kormányhivatal szervez érettségi vizsgát. A baranyai jelentkezőknek az Oktatási Hivatal honlapján megtalálható jelentkezési lapot kell kitöltve, aláíráva, a szükséges mellékletekkel együtt személyesen, ajánlott postai küldeményben vagy e-papír szolgáltatás útján eljuttatni a Pécs, Megye u. 19. szám alatti Baranya Megyei Kormányhivatal Hatósági és Oktatási Osztályára.

A jelentkezési lap benyújtásához az Oktatási Hivatal honlapján részletes felhasználói útmutató található, amely ismerteti az e-papír szolgáltatáson keresztül történő benyújtás módját, valamint a jelentkezési laphoz csatolandó mellékleteket is. Az űrlap kitöltéséhez a kormányhivatal Hatósági és Oktatási Osztályának munkatársai személyesen, telefonon vagy e-mailben nyújtanak segítséget (telefonszámok: 72/795-805, 72/795-801). A vizsgadíj befizetéséhez a jelentkezők ugyanitt kérhetnek csekket, de banki átutalással is befizethetik az összeget az Oktatási Hivatal számlaszámára (Magyar Államkincstár 10032000-00282637-00000000). A befizetést igazoló eredeti feladóvevényt, vagy a bank által igazolt átutalási megbízást a jelentkezési laphoz szintén szükséges csatolni.

Arra is van lehetőség, hogy a vizsgázó személyesen egy vizsgát szervező középiskolában nyújtsa be a jelentkezését, de a középiskolák nem kötelesek fogadni a velük tanulói jogviszonyban nem álló jelentkezőket.

A vizsgadíj mértéke vizsgatárgyanként középszint esetén 24 ezer, emelt szint esetén 40 ezer forint. Fontos, hogy a jelentkező előzetesen minden esetben tájékozódjon arról, díjköteles-e számára az érettségi vizsga.

Az írásbeli vizsgákra 2020. május 4–25. között kerül sor, vizsgatárgyanként országosan egységes időpontokban. A vizsgarend elérhető az Oktatási Hivatal honlapján. Az emelt szintű szóbeli vizsgák 2020. június 4–11. között, míg a középszintű szóbeli vizsgák 2020. június 15–26. között zajlanak.

Aktuálistavaszi érettségi vizsga