2024.04.20, Szombat
A Barátúri-tó – Egy évvel ezelőtt épült meg a régió legnagyobb kapacitású záportározója
ddvizig.hu - arcjív felvétel

A Barátúri-tó – Egy évvel ezelőtt épült meg a régió legnagyobb kapacitású záportározója

ddvizig.hu

2020.06.08. 17:30

Az elmúlt évtizedben a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén – a szélsőséges időjárás következményeként – gyakran fordultak elő rövid ideig tartó, heves esők, amelyek elöntéseket okoztak. Ezek az előre nehezen megjósolható, gyors lefolyású árvizek jelentős helyi vízkárokat idéztek elő a vízgyűjtő lakott-, illetve mezőgazdasági művelésű területein.

A Baranya-csatorna vízgyűjtőjének vízfolyásai mentén különösen nagy károk keletkeztek a 2010. évi május-június havi esőzések miatt kialakult árhullámok következtében.

Az 53,5 hektáros, 1 280 000 köbméter kapacitású tározó megépítésének elsődleges célja a tavaszi árvízveszély csökkentése volt a víz visszatartásával, illetve az érkező vízhozam csökkentésével.
A projekt előkészítése 2016 februárjában kezdődött, majd 2017 őszén lépett a megvalósítási szakaszba. A bő másfél évig tartó építési munkák során megtörtént a vízrajzi mérőállomás teljes kivitelezése, a tározó medrének és oldaltöltésének kialakítása, a vízszinttartó- és leeresztő műtárgy építése, illetve a Baranya-csatorna kotrása.

A Barátúri-tó névre keresztelt tározó a tervezett záportározók közül a legnagyobb kapacitással rendelkezik-, így vízkárenyhítés szempontjából jelentős a szerepe.

A Magyarhertelend és Magyarszék községek határában, Barátúron megépült – és 2019 nyarán átadott – tározó a Baranya-csatorna felső szakaszáról érkező-, valamint a Kaszánya-patakon levonuló árvizek visszatartását biztosítja.
Nagyvizek levonulása esetén a maximális elöntés 54 hektár. A tározó hossztöltéses kialakítású, a hossztöltésen lévő 60 méter szélességű oldalbukón keresztül ömlik a tározótérbe a Baranya-csatorna többlet vízhozama.

A tározó megvalósításával – a víz visszatartásával – az árvízveszély csökkent, az aszályos periódusokban a vízpótlás megvalósítható, a vízfolyások vízjárása egyenletesebbé tehető.
A tározó az év nagy részében 28 hektár nagyságú állandó vízborítással rendelkezik, komplex hasznosítású, a környéken élőknek horgászásra, pihenésre is lesz itt lehetősége.
A tározó árvízcsúcs-csökkentő hatása Sásdig jelentősen érezhető lesz, az árvízi károktól mintegy négyezer lakost fog hatékonyan megvédeni, árvíz esetén.

A beruházás a Széchenyi 2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében EU forrásból valósult meg.

A Barátúri-tó békakórusa:
https://www.facebook.com/ddvizig/videos/291946618497304/

Béka-zene a Barátúri-tavon:
https://www.facebook.com/ddvizig/videos/246966436552561/

 

AktuálisBarátúri-tózáportározóBaranya-csatorna