2024.04.27, Szombat
Megnyílt a pályázati lehetőség a munkahelyi képzésekhez
Fotó: Illusztráció, unsplash.com

Megnyílt a pályázati lehetőség a munkahelyi képzésekhez

Baranya Vármegyei Kormányhivatal

2024.03.16. 10:00

Újabb 15 milliárd forintos szakaszra pályázhatnak a vállalkozások munkahelyi képzéseik megvalósításához.

Az uniós forrásokból megvalósuló Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz 3.2.1 kiemelt projektjének célja, hogy a vállalatoknak nyújtott - feltételesen visszatérítendő - támogatásokon keresztül segítse munkavállalóik képzését, ezzel hozzájárulva a vállalkozások termelékenységének javításához és a munkavállalók kompetenciáinak fejlesztéséhez - olvasható a Baranya Vármegyei Kormányhivatal honlapján
 

 

A program korábbi szakaszaiban eddig mintegy 1200 vállalkozás több mint 50 ezer munkavállalója részesült képzési támogatásban.

Szakmai képzésekhez igényelhető támogatás

A GINOP Plusz Program munkahelyi képzésekre fordítható 70 milliárd forintos pályázatának keretében a munkáltatók többek között szakmai ismeretekre irányuló képzésekhez, valamint IKT és nyelvi képzésekhez kaphatnak támogatást, elsősorban a munkavállalók képzési költségeihez, valamint a képzés miatt kieső munkaidőre járó béréhez.

Több könnyítést is tartalmaznak a kiírások

A képzéseket támogató program következő - 15 milliárd forintos kerettel meghirdetett szakasza számos könnyítést is tartalmaz a vállalkozások részére. Az energiaintenzív ágazatokban működő vállalkozások - amennyiben képzési tervükben zöld átálláshoz kapcsolódó képzés is megjelenik - 100 százalékos támogatási intenzitással igényelhetnek támogatást.

 


Kkv-k 75, a nagyvállalatok akár 150 millió forintnyi forráshoz juthatnak

A képzési és bértámogatási elem kapcsán a támogatás maximális mértéke - a pályázó vállalat méretétől függően - kkv-k esetében 75 millió forint, nagyvállalatoknál 150 millió forint. A képzési támogatásra és bértámogatásra vonatkozóan mikro- és kisvállalkozás esetében 70 százalékos, középvállalkozásoknál 60 százalékos, nagyvállalatoknál pedig 50 százalékos a támogatási intenzitás.

A vállalkozások részére megítélt támogatás feltételesen vissza nem térítendő, ami az új szakaszban kedvezőbb továbbfoglalkoztatási feltételek meghatározott mértékben történő teljesülése esetén válhat vissza nem térítendő támogatássá.

Mozgósítanák a hazai munkaerőt

Az infláció visszaszorítását követően 2024-ben a kormány fő célja, hogy helyreállítsa a gazdasági növekedést és dinamikus, 4 százalék körüli GDP bővülést érjen el. Ennek érdekében helyre kell állítani a fogyasztást, 25 százalékos szint felett kell tartani a beruházásokat, valamint a hazai munkaerő-tartalékok mozgósításával a jelenlegi 78 százalékról 85 százalékra kell növelni a 15-64 éves korosztály munkaerőpiaci aktivitását. A GINOP Plusz program aktivitás és foglalkoztatás növelését támogató 3. és 4. prioritásain keresztül ez utóbbi célt 2030-ig több mint 460 milliárd forinttal fogja támogatni a kormány.

A pályázatról részletes információk a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaügyi portálján https://nfsz.munka.hu/cikk/1674 érhetők el.

AktuálisBaranya Vármegyei Kormányhivatalmunkahelyi képzéstámogatás