2024.04.27, Szombat
Titkos évad - Pannon Filharmonikusok öt koncertet adnak a Müpában
Fotók: Pannon Filhamonikusok

Titkos évad - Pannon Filharmonikusok öt koncertet adnak a Müpában

MTI

2024.03.24. 07:52

Bérleteket válthatnak a zenerajongó.

A Pannon Filharmonikusok (PFZ) zenekar meghirdette hagyományos budapesti bérletes évadát, melynek során szeptembertől összesen öt koncertet ad a Müpában - tájékoztatta az együttes  az MTI-t.
 


Az idei évaduk kulcsszava a titok

A budapesti sorozatával egy már több mint két évtizede tartó hagyományt folytató mecsekaljai zenekar közleményében azt írták, hogy március 22-én, pénteken este kezdik a következő, Titok elnevezésű Müpa-évad bérletezését a fővárosi koncertek helyszínén.
Az öt pénteki koncertre szóló Pannon bérlet két hangversenyét Kesselyák Gergely vezető karmester dirigálja, egyet-egyet Varga Gilbert és Bogányi Tibor vezényel, és újra színpadra lép a fiatal karmestertehetség, Nicolo Umberto Foron.
 


A nyitókoncerten egy ifjú tehetséget is hallhatnak

A szeptemberi nyitókoncert első darabja Prokofjev II. zongoraversenye lesz Tom Borrow, az alig 23 éves zongoristacsillag tolmácsolásában, majd a Bruckner-év tiszteletére a szerző IX. szimfóniája csendül fel.

A második esemény fókuszában a gyász és a holokauszt lesz

A sorozat második, novemberi estje a holokauszt 80. évfordulójára emlékezik. A koncerten Penderecki európai és Bernstein tengerentúli Kaddisa keretezi az Amerikában élt Korngold Pészahi zsoltárát. A Nemzeti Énekkar, a Bernstein-mű magyarországi bemutatóját annak idején éneklő nyíregyházi Cantemus Kórus, neves énekes szólisták és Mácsai Pál narrációja a gyászról az élet színére igyekszik majd fordítani a hallgatóság belső tekintetét - írták a közleményben.

Évnyitó egy tinédzser hegedűvirtuózzal

Januárban Varga Gilbert vezényletével játszanak a muzsikusok a még tizenéves tehetség, Seohyun Kim, a 2023-as Varga Tibor Nemzetközi Hegedűverseny győztese közreműködésével. Henryk Wieniawski hegedűversenye mellett Gounod, Bartók és Richard Strauss egy-egy jól ismert művét szólaltatják meg a zenészek.
 


Tavasszal Csajkovszkij utolsó alkotása csendül fel

Márciusban Beethoven és Csajkovszkij műveit hallhatja a közönség a muzsikusoktól, akiket ezúttal Nicolo Umberto Foron dirigál. Beethoven hegedűversenyében Viktoria Mullova lesz a szólista, majd Csajkovszkij életművének utolsó alkotása, a VI. "Patetikus" szimfónia csendül fel.
 


Derű és a játék az évadzáráson

Az évadzáró koncerten a játék és derű kerül a középpontba: Bogányi Tibor vezényletével, Dejan Lazic zongoraművész közreműködésével Mozart A színigazgató című művének nyitányát, C-dúr zongoraversenyét, a zongoraművész saját szerzeményét, a S.C.H.E.rzo-t és Brahms II. (D-dúr) szimfóniáját adják elő a pécsi muzsikusok.

A Pannon Filharmonikusok 2024/2025-ös Müpa-bérlete kapcsán további információk a zenekar honlapján olvasható.

AktuálisPécsMüpaBudapestPannon FilharmonikusokKesselyák GergelyBogányi TiborTom BorrowViktoria Mullowatitokbérlet