2024.05.23, Csütörtök
Utcára fel! Fesztiválhangulat májustól szeptemberig
Fotó: Pécsi Galéria facebook

Utcára fel! Fesztiválhangulat májustól szeptemberig

MTI

2024.05.18. 08:05

Gördeszkás bemutatók, előadások, kiállítások hónapokon át.

Hip-hop és gördeszkás bemutatókkal, szakmai workshopokkal, előadásokkal, street art és gördeszka-kiállításokkal, tárlatvezetésekkel várják a látogatókat a május 24. és szeptember 22. között zajló Utcára fel! elnevezésű fesztiválon Pécsen.

 

 

Kiállítássorozaton mutatják be a gördeszkázás történetét 

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták: az esemény keretében kiállítássorozattal igyekszik bemutatni az 1970-es évektől progresszíven kibontakozó városi művészet előzményeit, hazai és külföldi megjelenéseit és különböző irányzatait.

 


 A rendezvény egyik kiemelkedő tárlata a Pécsi Galériában május 24-től szeptember 15-ig látogatható Art of skate - a gördeszka Kaliforniától Pécsig című kiállítás, amely a gördeszkázás történetét és művészetét mutatja be az első próbálkozásoktól egészen addig, amíg olimpiai sportággá nem vált 2021-ben. A tárlat mintegy 150 művészi alkotással készült gördeszkát, a gördeszkás életérzés relikviáit, a hozzá kapcsolódó divatot és művészeti alkotásokat, fotókat és kulturális jelenségeket mutat be.

 

 

A nemzetközi street art képviselőinek Street up kiállítása

A Zsolnay Negyedben található m21 Galériában május 30-tól szeptember 22-ig a fesztivál címadó kiállítása, a street art munkákat bemutató Street up című kiállítás látható, amely a nemzetközi független kurátor Yasha Young közreműködésével jött létre. Az általa a kiállításban képviselt öt művész, a nemzetközi street art elismert és keresett alkotói: Nuno Viegas Portugáliából, Christian Boehmer és Adultremix Németországból, Julien de Casabianca Franciaországból, valamint a street art könyvek legtöbbet emlegetett alkotója, Millo Olaszországból.
A galéria hívására érkezik a kiállításra a francia Erell, aki a tavalyi pécsi LOKART különdíjasa, a francia-osztrák alkotópár Jana és JS, a lengyel NDZW és a román Lost Optic, akik valamennyien a street art fesztiválok - így az évenként megrendezendő Bécsi Street Art Fesztivál - ismert és kedvelt alkotói, valamint a venezuelai Zeus Salas.

 

 

Magyar graffitisek is bemutatkoznak a nagyközönségnek

A nemzetközi mezőny mellett a kiállításon ugyancsak bemutatkoznak a magyar street art kiemelkedő alkotói: Void, Fat Heat, Gospe, MNU, Mejo, Napush, FSing és Fort Imre. Utóbbi a hazai graffiti művészet kultikus figurája, a júliusi Zsolnay Fényfesztiválon a Janus Pannonius utcát borító Fényszőnyeg idei alkotója is lesz. A pécsi street artot Renesound munkái képviselik.
 A városi jelekből konceptuális művészeti alkotásokat létrehozó francia Société Réaliste, Gróf Ferenc és Jean-Baptiste Naudy alkotóközösségének konceptuális munkái az urban arthoz hasonlóan a társadalmi nyilvánosság jeleit vizsgálják és értelmezik újra. Az ő műveik jelölik ki az urban art lehetséges végpontját és találkozását a kortárs képzőművészettel - írták a közleményben.


A Zsolnay Örökségkezelő Vizuális Művészeti Centrumának célja, hogy a városi művészet periférikus műfajait megismertesse a nagyközönséggel. Így az idei kiállításon szavazhatnak arról a látogatók, mely műveket látnák szívesen a galéria falain túl a következő Street UP eseményen - hívták fel a figyelmet.
A fesztiválról további részletek olvasható a www.pecsigaleriak.hu címen.

AktuálisPécsStreet up fesztiválstreet artPécsi Galériagraffitigördeszkahip-hop