2024.07.18, Csütörtök
Pénteken rajtol el a Mecsek-rali mezőnye
Fotó: mecsekrallye

Pénteken rajtol el a Mecsek-rali mezőnye

MTI

2024.06.13. 09:10

Hat mezőnyben összesen mintegy 150 versenyautó áll rajthoz a pénteken és szombaton Pécsen és környékén sorra kerülő 57. Mecsek-ralin, amely a HUMDA országos ralibajnokság idei harmadik futama lesz, és amelynek keretében a Historic kategória Európa-bajnoki viadalát is lebonyolítják.

Az esemény sajtótájékoztatóján Markó Tibor, a futam sportszakmai főszervezője kiemelte: a legendás verseny kapcsán idén a biztonságot helyezték a középpontba, ennek megfelelően jól felszerelt, könnyen megközelíthető szurkolói zónákat alakítottak ki és napi több mint hatszáz szervező vesz részt a futam lebonyolításában. Közölte: az összesen mintegy 150 autó a jelenlegi gazdasági környezetben kifejezetten nagy mezőnynek számít magyarországi viszonylatban.
Kiemelte: a hétvégén Pécsen is zajló FIA Historic Eb (EHRC) mezőnyében - a sok töréssel végződő cseh futam után a tervezettnél kevesebb - mintegy húsz páros mérkőzik meg kilenc országot képviselve. Köztük pedig négy magyar, ifj. Érdi Tibor, Magoss Péter, Mekler László és Dunavölgyi János jelezte a részvételi szándékát. A veteránok között a magyar historic bajnokság keretében további harminc páros érkezik legendás márkákkal a mecseki gyorsokra - fűzte hozzá.

 

Fotó: mecsekrallye.com

 

Trabantok is megküzdenek egymással 

A HUMDA országos bajnokságon belül az ORB, ORC mezőnye 62 indulóval rajtol pénteken délután, míg az ORB 2 és 3 keretében pénteken harmincöt induló már délre be is fejezi a küzdelmeket, rajtuk kívül pedig a "Zwei Takt Memory" betétfutam keretében nyolc Trabant 601-es mérkőzik meg egymással.
Markó Tibor beszámolt róla: elsőként az ORB 2 és 3 mezőnye 70, illetve 50 kilométeren 5, illetve 4 gyorsaságit teljesít a Mecsek keleti és északi részén, majd délután rajtol el az ORB, ORC és a Historic mezőnye, előbbiek pedig éjszakába nyúlóan versenyeznek majd 80 kilométeren keresztül a legendás gyorsokon, így Orfű, Árpádtető, Remeterét és Hetvehely környékén.

 

 

Szombaton három helyszínen zajlanak a futamok

Szombaton három helyszínen, a Golgota-Hetvehely, az Abaliget-Orfű-Árpádtető, és a Hatos-Trefortpuszta szakaszokon folytathatják a küzdelmeket az állva maradt párosok, hogy a legjobbak a két nap alatt összesen 160 kilométernyi gyors végeztével gördülhessenek fel céldobogóra a - Magyarország-Svájc Eb-mérkőzés miatt - késő délutánra időzített ceremónia keretében.
Péterffy Attila polgármester közölte: a város igyekszik ismét a verseny olyan jó vendéglátója lenni, mint pár hete a Tour de Hongrie-nak, illetve mint a korábbi több mint félszáz ralinak. Megemlítette: az autóverseny tradicionális Pécsen, értéket képvisel, évről évre fejlődik, s ennek is köszönhetően időről időre kontinensviadaloknak is otthont ad.
A sajtótájékoztatón a Historic Eb mezőnyében versenyző ifj. Érdi Tibor kiemelte: kétszeres címvédőként a Mecsekbe érkezve célja a dobogó, de ehhez kell, hogy 35 éves autójuk is megfelelően működjön mindvégig. A Skoda Fabia R5-el érkező pécsi Ranga Péter arról beszélt, hogy autójuk jó, a pályákat jól ismerik, ezért Pécsen igyekeznek feledtetni veszprémi kiesésüket.
Az 57. Mecsek-ralival kapcsolatban minden fontos információ megtalálható a verseny honlapján, a https://mecsekrallye.com oldalon.

AktuálisPécsMecsekMecsek-rali