2024.07.18, Csütörtök

Pécs is előrébb lépett a legnépszerűbb úticélok listáján

mti

2017.04.21. 19:12

Nyolc százalékkal bővült a belföldi turizmus az első negyedévben. A legnépszerűbb úticélok Budapest, Eger és Szeged - derül ki a Szallas.hu portál legfrissebb elemzéséből.

Kiemelik: a bővülés különösen jelentős, mivel nem volt hosszú hétvége idén január-márciusban, miközben 2016 azonos időszakában 3 hosszú hétvége is volt.

A közlemény idézi Szigetvári Józsefet, a Szallas.hu ügyvezető igazgatóját, aki elmondta, mivel nem volt hosszú hétvége, így a rövidebb, 1-2 éjszakás üdülések adták a foglalások több mint 80 százalékát.

A jelentés szerint a foglalások száma a magasabb kategóriájú szálláshelyeken nőtt. Míg tavaly főként a 3 csillagos hotelszobákat választották ebben az időszakban, idén már a 4-5 csillagosakat, utóbbiaknál átlagosan 17 százalékkal többet fizettek a vendégek, mint tavaly ilyenkor. Továbbra is az 50 ezer forint alatti árkategória a legkeresettebb, tízből nyolc üdülni vágyó ezt választotta. A foglalások 15 százaléka szólt 50-100 ezer forint értékű csomagra, az ennél drágább kikapcsolódás pedig tavalyhoz hasonlóan ritkaság számba ment ebben az időszakban.

Az adatok alapján az első negyedévben még mindig Budapest és Eger bizonyult a legnépszerűbb üdülési célpontnak. A lista további szereplői már 2016-ban is helyet kaptak a top 10 között, de a sorrend némileg átrendeződött. Az előző évben 7. helyen végzett Szeged idén felkerült a dobogó 3. fokára, míg a tavalyi bronzérmes Gyula most csupán a 8. pozíciót érte el. Debrecen és Pécs előbbre léptek, Hajdúszoboszló pedig hátrébb került. Új belépőként Zalakaros foglalta el a 10. helyet, a tavalyihoz hasonlóan Hévíz az 5., Miskolctapolca pedig a 9. lett.

Az elemzésből az is kiderült, hogy kis mértékben növekedett a SZÉP-kártyás fizetések száma az előző évhez képest. A kártyákon lévő jelenleg mintegy 4,2 milliárd forintot május 31-ig lehet felhasználni, ezt követően ugyanis a kibocsátó bankok visszautalják a megmaradt pénzt a munkáltatóknak.

 

Forrás: mti

PécsGazdaságturizmusszálláselemzés