2024.06.18, Kedd
A magyar mobilozók nagyrésze már értesült a roamingdíjak eltörléséről
pixabay - illusztráció

A magyar mobilozók nagyrésze már értesült a roamingdíjak eltörléséről

MTI

2018.06.17. 20:18

A külföldet megjárt magyar mobilhasználók 99 százaléka, az összes magyar mobilhasználó 71 százaléka tud az uniós roamingdíjak tavaly júniusi eltörléséről - derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb felméréséből, amelyről az MTI-t pénteken tájékoztatták.

A közleményben kiemelik: 2016 végén a külföldre utazó mobilhasználók körében még csak 85 százalék, összességében pedig 57 százalék volt azok aránya, akik értesültek a roamingdíjak várható eltörléséről.

Egy év leforgása alatt, 2016-ról 2017-re közel másfélszeresére, 30 százalékról 43 százalékra nőtt a magyar előfizetésű mobilokról az unióban internetezők aránya - olvasható az anyagban.

Roamingoláskor - ahogy itthon is - elsősorban telefonálásra és SMS-ezésre használták a magyar előfizetők telefonjukat.  

A kutatás során azt is megállapították, hogy többségbe kerültek az okostelefon-tulajdonosok a hagyományos készülékeket használókhoz képest: tavaly év végén már a vizsgált korosztály 63 százalékának volt legalább egy okostelefonja.

A 2019 háztartásra, illetve személyre kiterjedő, reprezentatívnak tekinthető felmérést, amely a szabályozás változásáról szóló adatokat is tartalmazza, a 14 éves és idősebb magyarországi mobilhasználók körében végezték el, a részletes eredmények az NMHH honlapján teljes egészében elérhetők.

Az NMHH a kutatás eredményei alapján azt a következtetést vonta le, hogy sikeres volt a többszintű - az uniós és a magyar hírközlési hatósági - tájékoztatás a roamingszabályok változásáról.

Az európai roamingdíjak éveken át fokozatosan csökkentek, míg a folyamat utolsó lépéseként éppen egy éve, 2017. június 15. óta az Európai Unión belül már felárak nélkül lehet a mobiltelefonokról hívást kezdeményezni és fogadni, SMS-t írni vagy internetezni.

GazdaságNMHHkülföldokostelefonroamingdíjroaming