2024.04.25, Csütörtök
Fokozottan kell figyelni a szálláshely-szolgáltatások adózására
fotó: MTVA - illusztráció

Fokozottan kell figyelni a szálláshely-szolgáltatások adózására

MTI

2019.05.11. 12:00

Az szja-bevallások elkészítésekor fokozottan ügyelni kell a szálláshely-szolgáltatások és a kriptovaluták adózására – hívja fel a figyelmet a Deloitte a május 20-i benyújtási határidő közeledtével.

A családi kedvezmény mellett más jogcímen is igénybe lehet venni adókedvezményt – mutat rá közleményében a tanácsadó cég. Ilyen lehet például az egészségügyi problémával kapcsolatos adókedvezmény, amelynek a mértéke éves szinten meghaladhatja a 80 ezer forintot. Ezt a lehetőséget évek óta biztosítja az szja törvény, de sokan még mindig nem élnek ezzel a jogukkal.

Kövesdy Zoltán, a Deloitte adóosztályának menedzsere szerint ennek jellemző oka az, hogy az érintettek nem rendelkeznek a szükséges orvosi igazolással, mivel nem ismerik az adókedvezmény igénybevételére vonatkozó szabályokat. Úgy véli, a jogszabály megfogalmazása is félrevezető lehet, mert „súlyos fogyatékosságot” említ.

A kedvezményre jogosító egészségügyi problémák között ugyanakkor számos olyan is található, amelyek komoly nehézségeket okozhatnak, de a mindennapos szóhasználatban nem feltétlenül tekintjük „súlyos fogyatékosságnak”, ilyen például a laktózintolerancia – mutat rá.

Gazdaságadókedvezményszálláshelyszja-bevallás