2024.02.21, Szerda
Fontos, hogy a nők is jelentősebb számban képviseltessék magukat a műszaki pályán
Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

Fontos, hogy a nők is jelentősebb számban képviseltessék magukat a műszaki pályán

MTI

2019.10.10. 18:17

A jövő társadalma és munkaerőpiaci helyzete a technológiáról fog szólni, ezért fontos, hogy a nők is jelentősebb számban képviseltessék magukat a műszaki képzéseken, a műszaki pályán - jelentette ki a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára csütörtökön, Pécsen.

Rákossy Balázs a műszaki képzéseket és pályát népszerűsítő TechCsajok című rendezvénysorozat pécsi állomásának megnyitóján azt mondta, a jelenlegi tendenciákat figyelembe véve kijelenthető: a műszaki, technológiai eszközök, azok fejlődése határozza majd meg a jövő társadalmát az élet minden területén. Mindezek alapját, tette hozzá, a természettudományok és a műszaki tudományok jelentik.     

Mint mondta, a műszaki területen egyre nagyobb szükség lesz jól képzett szakemberekre, ma Magyarországon pedig a nők és férfiak között egyenlőség áll fenn, ami a pályaválasztásra is vonatkozik. Ezért, tette hozzá, hatalmas lehetőség kínálkozik azon fiatal hölgyek számára, akik most választanak pályát, s a területen vennének részt felsőoktatási képzésekben, illetve átképzéseken.     

Az államtitkár az MTI érdeklődésére elmondta, a kormányzat számos lépést tett a műszaki képzések támogatása érdekében, így a többi között fejlesztési forrásokkal segíti a karok infrastrukturális fejlesztését és a szakképzéseket támogatja. Ezzel együtt, mondta, a kabinet a gyermeket vállaló nők mielőbbi munkába állását, részmunkaidős alkalmazását is segíti társadalompolitikai intézkedésekkel.     

Medvegy Gabriella, a Pécsi Tudományegyetem műszaki és informatikai karának dékánja beszámolt arról, hogy jelenleg az intézményegység mintegy 2500 hallgatójának negyedét teszik ki a hölgyek, azonban arányuk reményeik szerint nőni fog a többi között az ilyen népszerűsítő rendezvényeknek is köszönhetően, mint a TechCsajok. Felhívta a figyelmet arra, hogy már jelenleg is minden tudományterületet szolgál a technológia, ez pedig tovább erősödik a következő években. Éppen ezért, tette hozzá, pályaválasztási szempontból kiemelkedően fontos és nagy lehetőségeket tartogat a terület mindenki számára.     

Katona Gábor, a TechCsajok pécsi állomását támogató, idén 25 éves pécsi nagyfoglalkoztató, a Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. ügyvezetője arról szólt, hogy már régen megdőlt az a korábbi képzet, miszerint a műszaki dolgozók csak gyárban, akár nehéz fizikai munkát is végezve dolgozhatnak. Utalt arra, hogy a mai kor mérnökeinek egy jó része akár kiskosztümben, de egy laptoppal az ölében, távmunka keretében otthonról ágyból, pizsamában is dolgozhat.     

A "TechCsajok" rendezvénysorozatot 2017-ben indította a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, idén a hét első felében Budapesten és Miskolcon tartották meg a rendezvényt.     

A TechCsajok célja, hogy fiatal női középiskolás tanulók körében népszerűsítse a műszaki, informatikai és természettudományi tanulmányi lehetőségeket, ezzel hozzájáruljon a szakemberek utánpótlásához.     

A rendezvényeken a műszaki, informatikai és természettudományi területen dolgozó vagy tanuló nők beszámolnak a szakmai karrierlehetőségekről, emellett bemutatkoznak a felsőoktatási intézmények, a "TechKaland" című vásáron pedig helyszínenként tucatnyi közismert nagyvállalat modern műszaki eszközökkel, játékosan mutatja be a műszaki területeken kínálkozó munkalehetőségeket.     

A pécsi állomáson a többi között a Knorr-Bremse, a Mercedes-Benz és Lafarge Cement is képviseltette magát.

Gazdaságnőkműszaki pályamunkaerőpiacTechCsajok