2024.07.18, Csütörtök
Június 30-ig meghosszabbítják a hiteltörlesztési moratóriumot
illusztráció - pixabay

Június 30-ig meghosszabbítják a hiteltörlesztési moratóriumot

MTI

2021.01.05. 15:41

A családokat és a vállalkozásokat is védi a 2020 márciusában bevezetett intézkedés.

A világjárvány második hullámára való tekintettel a kormány június 30-ig meghosszabbította a hiteltörlesztési moratóriumot. Az ügyfeleknek csak akkor kell felvenniük a kapcsolatot a bankjukkal, ha változtatni szeretnének az eddigi helyzetükön - hívta fel a figyelmet Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár a Pénzügyminisztérium Facebook-oldalán hétfőn.

Az államtitkár megjegyezte: a 2020 márciusa óta fennálló hiteltörlesztési moratórium valós segítséget jelent a háztartásoknak és a vállalkozásoknak is.

A háztartások 59 százaléka élt a hitelmoratórium lehetőségével, 2,7 millió lakossági ügyfélből 1,6 millióan.

Hozzávetőleg egymillió vállalkozás volt jogosult a törlesztés felfüggesztésének igénylésére, és csaknem 50 százalékuk jelezte is szándékát - tette hozzá utalva arra, hogy a cégek a nagyjából 10 ezer milliárd forintnyi teljes hitelállományuk 42 százalékára, 4300 milliárdnyi kölcsönre vették igénybe a moratóriumot.

Gion Gábor úgy fogalmazott, hogy a járvány idején a családokat és a vállalkozásokat is védeni kell; a moratórium is ezt a célt szolgálja. Az államtitkár azzal zárta szavait, hogy a gazdaságvédelmi munkát folytatják.

Gazdasághiteltörlesztésmoratórium