2024.05.23, Csütörtök
Megújul a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum

Megújul a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum

MTI

2019.10.25. 11:29

A múzeumot évente több mint 11 ezer látogató keresi fel, nem csak Magyarországról, hanem a világ minden tájáról.

A Baranya megyei Zengővárkonyban működő Míves Tojás Múzeum megújítja kiállítási anyagát, emellett a tárlat interaktív elemekkel is gazdagodik hamarosan.

Nienhaus Rózsa, a jövőre fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő múzeum vezetője elmondta, hogy a jubileumra készülve új elemekkel "szeretnék az ifjúság számára is jobban befogadhatóvá tenni azt a népművészeti, népi iparművészeti és iparművészeti kincset, melyet gyűjteményük tár" a látogatók elé. A megújítással kapcsolatos feladatok, munkálatok elvégzése miatt a tárlat jövő hétfőtől november 14-ig zárva tart. 

A  megújulás jövőre is folytatódik; 2020 virágvasárnapjától egy különlegességet tárnak majd látogatók elé, de készül a tárlat új honlapja is.     

A Míves Tojás Múzeum egyedülálló gyűjteményét 2000-ben a zengővárkonyi tájház pajtájában nyitották meg, a gyűjtemény mintegy 2400 kiállított és további 2100, tárlókban őrzött darabot tartalmaz. Az intézmény anyagának különleges darabjai közé tartoznak az úgynevezett utaveszett, a hucul mintás, a karcolt, a bőcsi írott, a viaszlevonatos, a temperával festett, a patkolt, a mag- és szalmarátétes és egyebek mellett a dróttal díszített tojások is.     

A múzeum rendkívül népszerű, évente átlagosan több mint 11 ezren keresik fel és Magyarország mellett számos európai országból, valamint Ausztráliából, Afrikából, Kanadából, Japánból, Kínából Oroszországból és az Egyesült Államokból is volt már látogatója.

Helyi hírekZengővárkony Míves Tojás Múzeum