2024.03.29, Péntek
Sikeresen működik a digitális oktatás a pécsi Gandhi gimnáziumban
Sajtóközlemény

Sikeresen működik a digitális oktatás a pécsi Gandhi gimnáziumban

MTI

2020.06.05. 10:22

Az iskola alapvetően azt az online alkalmazást használja, amelyet több tanár már korábban bevezetett az oktatómunkába.

Hátrányos helyzetű diákokkal is sikeresen működik a digitális oktatás Magyarország és Európa első roma nemzetiségi érettségit adó iskolájában, a pécsi Gandhi gimnáziumban - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.

Az oktató-nevelő munkát 26 évvel ezelőtt megkezdő Baranya megyei intézményben felkészültek a márciustól zajló tanítási formára, alkalmazkodtak az igényekhez, és minden lehetséges módon segítik a tudásátadást, a digitális oktatás így egyértelműen sikeresen működik.

Mivel sok gyereknek otthon nem volt számítógépe és jól használható mobiltelefonja, a Gandhi egyebek mellett számítógépeket, tableteket vásárolt, internet-előfizetést biztosított tanulóknak, és úgy dolgozta ki a digitális tanrendet, hogy a feladatok gyengébb minőségű eszközzel is elvégezhetők legyenek.

Az iskola alapvetően azt az online alkalmazást használja, amelyet több tanár már korábban bevezetett az oktatómunkába. A digitális rendszer a művészeti oktatásban is megvalósult: a hangszerrel rendelkező diákok tudását a zenetanárok videókkal, oktatóanyagokkal fejlesztik; azok a gyerekek pedig, akiknek otthon nincs hangszerük, főleg zenehallgatásos vagy írásos feladatokat kapnak.

 

A közlemény szerint "az osztályfőnökök és a szaktanárok mellett a kollégiumi nevelők, szociális munkás, pszichológus és egyéb segítők sem engedték el a gyerekek kezét; korrepetálásban, lelki segítségnyújtásban, motiválásban is számíthatnak rájuk a diákok és azok családjai. Ahol pedig az ösztönzéshez külső támogatásra is szükség volt, ott az iskola a helyi települési vagy nemzetiségi önkormányzattal működött együtt".     

Az intézmény igazgatóját, Ignácz Istvánt idézve a közleményben azt írták: mivel jellemzően mélyszegénységben élő családokról, sokszor hiányos informatikai tudással rendelkező diákokról van szó, a digitális oktatás nem lehet zökkenőmentes, az összkép mégis egyértelműen pozitív.

Az igazgató kiemelte: a személyi és technikai feltételek adottak a Gandhiban ahhoz is, hogy esetleg ősszel is digitálisan folyjon az oktatás, ezt segíti, hogy egy új fejlesztésnek köszönhetően további hatvan laptopot tudnak adni tanulóiknak.

Helyi hírekPécsdigitális oktatásoktatás