2023.02.02, Csütörtök
A mohácsi busók viseletét is felpróbálhatják az Örökség Ünnepen
Illusztráció: pixabay.com

A mohácsi busók viseletét is felpróbálhatják az Örökség Ünnepen

MTI

2020.09.15. 13:14

A rendezvényen egy helyszínen ismerhetik meg a látogatók Magyarország gazdag, élő hagyományokban megnyilvánuló örökségét.

Örökség Ünnepet rendeznek hétvégén a Skanzenben, ahol a mezőtúri fazekasságot, a nagyecsedi tánchagyományokat, a kalocsai népművészetet és a karcagi birkapörköltfőzés hagyományát is megismerhetik a látogatók. Szombaton Herczku Ágnes és a Nikola Parov Quartet, vasárnap az Erdőfű és Balogh Melinda ad koncertet.

"Sokszínű szellemi kulturális örökségünket ünnepli szeptember 19-én és 20-án a Skanzen" - olvasható az intézmény közleményében, amely kiemeli: a hagyományosan pünkösdi rendezvényt tartja az idén szeptemberben a múzeum.
Mint írják, az Örökség Ünnepen egy helyszínen ismerhetik meg a látogatók Magyarország gazdag, élő hagyományokban megnyilvánuló örökségét.

A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szereplő közösségek színes szokásaikat, kézműves és szóbeli hagyományaikat mutatják be.

 

Megelevenednek a népi tradíciók

A látogatók találkozhatnak az egri fertálymesterekkel, akik a százráncú köpeny titkaiba avatják be őket, felpróbálhatják a mohácsi busók vagy a Mezőkövesd környéki matyók viseletét. Az érdeklődők a nagyecsedi cigány és magyar táncos tradíciók mellett megismerkedhetnek a selmeci diákhagyományokkal és a mohai tikverőzéssel is.
Kézműves bemutatók során fedezhetik fel a látogatók

  • a nagykunsági gyapjúhímzést,
  • a höveji csipkekészítést
  • és a tápéi gyékényszövést.

Hangszerbemutatón és madárbemutatón is részt vehetnek, továbbá a lipicai lótenyésztés, valamint a kékfestés hagyományát is megismerhetik az érdeklődők.
Zenei programot is kínál a hétvégén a Skanzen. Szombaton a világzenét játszó Herczku Ágnes és a Nikola Parov Quartet ad koncertet, vasárnap a táncházzenészek összefogásával létrejött Erdőfű és Balogh Melinda zenél.

Helyi hírekMohács busókÖrökség ÜnnepSkanzenprogramkulturális örökség