2024.04.16, Kedd
Elkezdődött a Pannon Filharmonikusok új évada
Illusztráció: pexels.com

Elkezdődött a Pannon Filharmonikusok új évada

MTI

2020.09.10. 10:48

Ősszel kiváló magyar szólistákkal, tavasszal a nemzetközi élet rangos szereplőivel találkozhat a közönség.

Strauss, Bruckner és Hindemith műveinek megszólaltatásával, Bogányi Tibor vezényletével, Balog József zongoraművész közreműködésével kezdte meg új évadát a pécsi Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok Zenekar (PFZ), amely idén és jövőre két jeles évfordulót is ünnepel.

Horváth Zsolt, a PFZ igazgatója a zenekar sajtótájékoztatóján beszámolt arról:

idén decemberben lesz tíz esztendeje, hogy a pécsi hangversenyteremnek otthont nyújtó Kodály Központ megnyitotta kapuit, jövő év decemberében pedig alapításának 210. évfordulóját ünnepli az együttes.

Éppen ezért az Ezüstcsillanás elnevezést viselő különleges évad "az elmélyülés és öröm" jegyében telik. Ősszel kiváló magyar szólistákkal, tavasszal a nemzetközi élet rangos szereplőivel is találkozhat a közönség. Hozzátette: klasszikusok és újdonságok mellett a koronavírus miatt tavasszal elmaradt koncertek pótlása is gazdagítja a kínálatot.

Kiemelte: bíznak abban, hogy a műsortervüket teljes egészében a közönség elé tudják majd tárni, hiszen a pandémia miatt mintegy fél éven át nem léphetett a megszokott keretek között színpadra a zenekar.

 

Többféle bérlet közül válogathatnak a zenét szeretők

A PFZ tovább viszi jól ismert bérletsorozatait. A zongoraművészet szerelmeseit Pécsen szombatonként este hatkor órakor 5+1 hangverseny várja a Pannonicum-bérlettel, a Kodály-bérlet és a Breitner-bérlet közönsége pedig 8+1 koncertre látogathat el csütörtökönként, de három alkalommal várják a Musica Sacra-bérleteseket is.

A pécsi fellépések mellett öt alkalommal várja a zenekar budapesti közönségét a Müpában a Pannon-bérlet sorozatában. A zenekar továbbra is megcélozza a felnövekvő generációt: felnőttek, felsőoktatásban résztvevők mellett bölcsődések, óvodások, sőt, kismamák számára is kínál programokat a PFZ az évadban.

Ebben a szezonban is Bogányi Tibor és Gilbert Varga lesznek a zenekar vezető karmesterei; előbbi tizedik, utóbbi harmadik évadát kezdi ilyen minőségben az együttesnél.

 

Ritkán játszott darab is felcsendül

A PFZ írásos összegzése szerint a szeptember 10-i évadnyitón és a zene világnapján, október 1-jén két különlegességgel indít az együttes: Balog József zongoraművész két arcát mutatja meg, amikor Richard Strauss és Beethoven zongoraversenyében is bemutatkozik Bogányi Tibor, majd Gilbert Varga vezényletével. Így a két különböző stílusú zongoraversennyel a zenekar két eltérő karakterű vezető karmesterén keresztül ismerkedhet meg a közönség.

Az ősz további részében mások mellett Baráth Emőke, Frankl Péter, Baráti Kristóf, Bogányi Gergely, Ránki Dezső is a zenekarral lép színpadra, emellett folytatódik Bogányi Tibor Bruckner-sorozata is. Sor kerül Gyöngyösi Levente és Visky András Lenni vagy nem című művének, Bánfalvi Zoltán csellóversenyének és az Eötvös Alapítvánnyal közösen bemutatott Donghoon Shin hegedűverseny ősbemutatójára, de olyan ritkán játszott, kivételes darabot is meghallgathat a közönség, mint Richard Strauss Alpesi szimfóniája.

 

A világ legkeresettebb ütőse is fellép

A 250 éve született Beethoven több nyitánya, zongoraversenye és szimfóniája, többek között a népszerű IX. szimfónia is hallható lesz a Kodály Központ színpadán az idényben. Karácsonykor a hagyományos ünnepi hangversenyt a zenekar meghívására a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusának közreműködésével a Savaria Barokk Zenekar adja, míg a Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Balett és a Bóbita Bábszínház közös koprodukcióra készül:

Böhm György rendezésében hagyományteremtő Diótörő-előadást élvezhetnek a családok az ünnep előtt.

Tavasszal a tervek szerint nemzetközi szólistáké lesz a főszerep: Nelson Goerner Gilbert Varga vezényletével Chopin zongoraversenyét játssza, Martin Grubinger, a világ legkeresettebb ütőse Bogányi Tiborral lép fel, Sung-Won Yang csellóvirtuóz Eötvös Péter vezényletével áll színpadra.

Folytatódik a Müpa operakoprodukció olyan sztárénekesek közreműködésével, mint Maria Barakova és Giuliana Glanfaldoni, Elina Vähälä hegedűvész egy Oscar-díjas hegedűversennyel, Klara Min zongoraművész Corigliano ritkán hallható zongoraversenyével áll színpadra.

 

Bécsben és Veszprémben is játszik majd az együttes

A Világhíres magyarok címmel hallható koncerten Eötvös Péter Sirens' Song című új művének ősbemutatóját adják elő a pécsi muzsikusok, s ezen a koncerten a szerző vezényletével zajló premier mellett Bartók Béla Cantata Profana című, ritkán játszott remekét is hallhatja újra közönség.

Tavasszal Pusker Júlia hegedűvész és a pécsi kötődésű Boros Mihály zongoraművész is fellép a zenekarral, az együttes brácsaművésze, Murin Jaroszlav pedig Berger Márta oboaművésszel áll színpadra itáliai szerzők műveiben Vass András vezényletével.

Az együttes a programfüzet szerint az évadban a Musikverein meghívására Bécsben, emellett Budapesten a Zeneakadémián és Veszprémben is fellép, de a pandémia idején online közvetítésekkel is kiszolgálja közönségét.
A fellépésekről, a koncertek részleteiről bővebb tájékoztatás olvasható a zenekar honlapján, a pfz.hu-n.

Helyi hírekPécsPannon FilharmonikusokKodály Központ