2024.03.02, Szombat
Rendhagyó idegenvezetés keretében engednek bepillantást a Zsolnay család titkaiba Pécsen
Illusztráció: pixabay.com

Rendhagyó idegenvezetés keretében engednek bepillantást a Zsolnay család titkaiba Pécsen

MTI

2020.09.19. 07:48

A program alatt az érdeklődők betekinthetnek a 19. századi mindennapokba és a porcelánkészítésről híres család életébe.

Korhű ruhába öltözött idegenvezetők avatják be a látogatókat a Zsolnay család titkaiba, de feltárulnak az idén tízéves Gyugyi-gyűjteményhez kapcsolódó legemlékezetesebb történetek is szeptember 19-én és 20-án Pécsen, a kulturális örökség napjai programsorozaton.

A hétvégén a pécsi világörökségi helyszíneken antik koncerttel, interaktív installációkkal és rendhagyó vezetett sétákkal várják a látogatókat.

 

Egy új könyvet is bemutatnak

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) tájékoztatása szerint a Zsolnay család egykori lakóházában, a pécsi kulturális negyedben található Család- és Gyártörténeti Kiállítás területén korhű ruhába öltözött idegenvezetők várják a látogatókat. A program alatt az érdeklődők betekinthetnek a 19. századi mindennapokba és a porcelánkészítésről híres család életébe.

A Zsolnay lányok titkai című program keretében a látogatók Zsolnay Vilmos két lánya, Teréz és Júlia életútjának és munkásságának főbb állomásait ismerhetik meg abban a villában, amelyben utóbbi Sikorski Tádéval lakott, s amely ma a Zsolnay Aranykora - Gyugyi-gyűjtemény című tárlatnak ad otthont.

A világ egyik legjelentősebb Zsolnay-kollekciójaként számító Zsolnay Aranykora - Gyugyi gyűjtemény létrejöttének tizedik évfordulója alkalmából egy új, reprezentatív könyvet is bemutatnak.
A látogatók szombaton és vasárnap este hat órától ingyenes tárlatvezetésen is részt vehetnek részt Komor István kurátor vezetésével.

A vezetéseken a részvétel ingyenes, ugyanakkor a [email protected] e-mail címen azokra regisztrálni kell - hívták fel a figyelmet a közleményben. A programokról további részletek olvashatóak a zsn.hu honlapon.

 

Időutazásra hívják az érdeklődőket

A pécsi világörökségi helyszíneken a baranyai megyeszékhely római kori épületeinek falai között hívják időutazásra az érdeklődőket. Szombaton a Cella Septichora Látogatóközpontban öt fiatal zeneszerző, Bajnok Ádám, Gelléri András, Muntag Lőrinc, Szécsi Lőrinc és Szőcs Márton új művei hangoznak el este héttől egy ingyenes koncerten, amelyen a hallgatóság betekintést kaphat az antik kultúra, a kortárs zene és ezek fúziójának világába.     

Vasárnap a Római Birodalom különböző területeiről ismert híres művészeti alkotások elevenednek meg interaktív installációk formájában. A látogatók hívhatják életre a pompeji falfestmények alakjait, római császárportrék főszereplőivé válhatnak és még a római istennőket is megtestesíthetik - áll a közleményben. Felhívták a figyelmet arra, hogy

azok a látogatók, akik római viseletben érkeznek, ingyenesen részt vehetnek a programon.

Szintén vasárnap három alkalommal rendhagyó, ingyenes idegenvezetések során tekinthető meg a pécsi Ókeresztény Mauzóleum, emellett a sétán feltárulnak az év közben nem látogatható Apáca utcai római kori emlékek is. A programokról, az eseményeken való részvételi lehetőségekről további információk olvashatók a pecsorokseg.hu oldalon.

Helyi hírekPécskulturális örökségprogram Zsolnay