2024.04.26, Péntek
Milliókkal olcsóbbak a felújítandó lakások Pécsett
Illusztráció: pexels.com

Milliókkal olcsóbbak a felújítandó lakások Pécsett

ingatlan.com

2020.11.01. 11:34

Az olcsóbb, felújítandó lakásokra irányíthatja a figyelmet az otthonteremtési program akár 3 millió forintos lakásfelújítási támogatása. Pécsett milliókban mérhető a különbség, amennyivel többet kell fizetni egy jó állapotú lakásért, a családoknak ezért érdemes alaposan mérlegelniük a lehetőségeiket.

Mindenhol nagy jelentősége van annak, hogy az eladásra kínált ingatlan milyen állapotú. Nincs ez másként Pécsett sem, ahol több millió forintban mérhető különbség van a felújítandó vagy közepes állapotú és a jó állapotú, felújított vagy újszerű ingatlanok között – állapította meg friss elemzésében az ingatlan.com.

 

Mennyivel érnek többet a felújítottak?

A hirdetési oldal adatai szerint Baranya megye székhelyén a felújítandó lakások átlagos kínálati négyzetméterára 314 ezer forint, a jó állapotúaké 18 százalékkal több, 372 ezer forint.

Ez a vételárban jellemzően 5 millió forint különbséget jelent: a közepes állapotúakat 15 millióért kínálják a tulajdonosok, a felújítottakat és újszerűeket 20 millióért.

A házaknál sokkal nagyobb az eltérés: a felújításra szorulók átlagos kínálati négyzetméterára 221 ezer forint, a jó állapotúaké viszont 293 ezer forint, vagyis 33 százalék a különbség. Mivel a családi házak piaca rendkívül heterogén, itt a vételárban egészen extrém, majdnem kétszeres különbség adódik. Míg a közepes állapotú házakért 23 millió forintot, addig az újszerű, jó állapotúakért 43,5 millió forintot kérnek. A nagy differencia nyilván a méretbeli különbségekből is adódik, vagyis sokkal több régi, kisebb alapterületű házat kínálnak eladásra, a jó állapotú házak között pedig sok a nagy alapterületű.

– Lakásvásárlásnál nemcsak azt kell mérlegelnie a vevőnek, hogy az önerővel, a szóba jöhető támogatásokkal és hitelfelvétellel mekkora összeget tud kifizetni, hanem azt is, hogy milyen munkálatok elvégzésére van szükség.

Adott esetben egy felújításra szoruló lakás jobb vétel lehet, mert némi ráfordítással élhető, korszerű otthonná alakítható, és még így is kevesebb pénzből ki lehet jönni, mint egy felújított, de esetleg jóval több pénzért megvett másik ingatlan vásárlásával

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette, 2021-től ráadásul állami támogatást lehet kapni lakásfelújításhoz, amihez elég, ha egy gyerek van a családban. Az anyagok és a munkadíjak számláit a Magyar Államkincstárhoz benyújtva az összes kiadás felét, legfeljebb 3 millió forintot lehet visszaigényelni. Ez optimálisan azt jelenti, hogy a 6 millió forintos felújítás esetén az állam 3 milliót visszafizet a családnak a költségekből.

 

Mi fér bele a felújítási támogatásba?

– Hatmillió forintból már olyan munkálatok is kijöhetnek, mint egy komolyabb szigetelés, teljes nyílászárócsere, a fűtési rendszer korszerűsítése. Sőt az ingatlan belső elrendezésének átalakítását is meg lehet valósítani ennyi pénzből, akár egy többgenerációs családi ház kettéválasztását – magyarázta Balogh László. Az ingatlan.com szakértője szerint ugyanakkor jó előre kell tervezni, mert a lakásfelújítási program hatására a vállalkozásoknak, a mesterembereknek várhatóan sok megrendelésük lesz, a kapacitások pedig végesek. Azzal is számolni kell, hogy az erős kereslet miatt a munkadíjak ismét emelkedhetnek.

Helyi hírekPécslakásfelújításingatlan eladás