2024.03.04, Hétfő
Művészeti tanácsot hozott létre a pécsi önkormányzat
Illusztráció: pexels.com

Művészeti tanácsot hozott létre a pécsi önkormányzat

MTI

2020.11.21. 07:46

A városvezetés a széles társadalmi rétegeket érintő pécsi ügyekben konszenzuson alapuló döntéseket céloz, a tanács pedig ennek szellemében áll fel.

Művészeti tanácsot hozott létre a pécsi önkormányzat a baranyai megyeszékhely kulturális életben betöltött szerepének erősítésére - tájékoztatta a városvezetés az MTI-t.

A pécsi közgyűlés új szerveként működő tanács a "kulturális szférát érintő helyi jogszabályok, döntések, közgyűlési előterjesztések előkészítésének szakaszában állásfoglalást alakíthat ki, a tervezett intézkedésekkel kapcsolatban javaslatot tehet" az önkormányzat felé - olvasható a pécsi önkormányzat közleményében.

 

Tag lett Dévényi Sándor Kossuth- és Ybl-díjas építész is

A testület tagja lett Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Beck Zoltán, a 30Y zenekar frontembere, P. Müller Péter, a Pécsi Tudományegyetem oktatója, Ágoston Zoltán, a Jelenkor irodalmi folyóirat főszerkesztője, Szatyor Győző népi iparművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Pinczehelyi Sándor Munkácsy-díjas képzőművész, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) oktatója, Dévényi Sándor Kossuth- és Ybl-díjas építész, a nemzet művésze, az MTA tagja, Petrányi Zsolt művészettörténész, a Műcsarnok korábbi főigazgatója és Lakner Tamás Liszt-díjas karvezető tanár, a Bartók Béla férfikar vezetője.

P. Horváth Tamást, a közgyűlés kulturális bizottságának elnökét idézve azt írták a közleményben, hogy a városvezetés a széles társadalmi rétegeket érintő pécsi ügyekben konszenzuson alapuló döntéseket céloz, a tanács pedig ennek szellemében áll fel.

 

A tagok nem részesülnek díjazásban

A testület feladatainak meghatározásánál és a tagoknak felkért, nemzetközileg is elismert pécsi művészek kiválasztásánál valamennyi pécsi közgyűlési képviselő szempontjait figyelembe vették: a városvezető koalíció tagjai mellett a Fidesz, a KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület képviselői is támogatták a jelölteket, így a kilenctagú testületet egyhangú szavazással, valamennyi képviselő egyetértésével választották meg - hívták fel rá a figyelmet a közleményben.

A tanács üléseinek állandó meghívottjai lesznek a PTE művészeti, műszaki és bölcsészettudományi karának, illetve a katolikus, a református és az evangélikus egyháznak, továbbá a zsidó hitközségnek a képviselői is - jelezték a közleményben, hozzátéve: a művészeti tanács tagjai tevékenységük ellátásáért nem részesülnek díjazásban.

Helyi hírekPécsmagyar kulturális életpécsi önkormányzat