2023.02.07, Kedd
Online koncertet adnak a Pannon Filharmonikusok muzsikusai a Müpából
Illusztráció: pexels.com

Online koncertet adnak a Pannon Filharmonikusok muzsikusai a Müpából

MTI

2020.12.10. 12:12

Az Emlékül című ünnepi koncert apropója egy kettős évforduló: tíz esztendeje decemberben csendült fel az első nyilvános hangverseny a nemzetközi színvonalú pécsi Kodály Központban, a zenekar alapításának 209. évfordulója pedig szintén e hónapban esedékes.     

Beethoven és Schumann műveivel, Ránki Dezső zongoraművész közreműködésével ad ingyenesen megtekinthető online koncertet a Müpából a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) pénteken este - közölte az együttes, amelynél a idei Lickl-díjakat is átadták a napokban.

Mint arra az együttes közleményében emlékeztettek, a zenekar egykori alapítójáról, Lickl Györgyről elnevezett díjat 2016-ban hozták létre, azóta p18-an vehették át az elismerést. A Németh Klára képzőművész által gyártott, egyedi tervezésű tűzzománcból készült emléklappal idén köszönetet mondtak a pécsi Kodály Központ színpadáért felelős kollégáknak és vezetőjüknek, Regényi Gábor főszcenikusnak, a hangtár mindenkori munkatársainak és vezetőjüknek, Baranyai Zoltánnak, valamint a világosításért felelős kollégáknak és vezetőjüknek, Láng Istvánnak.     

A muzsikusok közül - a gyermekfoglalkozások szervezését is végző - Kiss Szabolcs harsonaművész vehette át a Lickl-díjat, míg a zenekar menedzsmentjének tagjai közül Tátrai Blanka értékesítési menedzser kapta meg a kitüntetést. A közleményben kiemelték, hogy a zenekar alapítójáról, Lickl Györgyről elnevezett díj az egykori vezető szellemiségét hivatott életben tartani és egyúttal elismerni az együttes művészeinek és menedzsmentjének, valamint a zenekarral tágabb körben együttműködőknek társadalmi szerepvállalását.     

A zenekar december 11-én a Müpa felkérésére Budapestről, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremből online koncertet ad.  Az Emlékül című ünnepi koncert apropója egy kettős évforduló: tíz esztendeje decemberben csendült fel az első nyilvános hangverseny a nemzetközi színvonalú pécsi Kodály Központban, a zenekar alapításának 209. évfordulója pedig szintén e hónapban esedékes.     

Az esten Bogányi Tibor vezető karmester dirigálásával Beethoven Házavatás-nyitányát, Esz-dúr ("Emperor") zongoraversenyét játssza az együttes Ránki Dezső kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész közreműködésével, majd Robert Schumann II. (C-dúr) szimfóniája csendül fel.     

A pénteken 19.30 órakor kezdődő élő közvetítés ingyenesen megtekinthető lesz a zenekar és a Müpa Youtube csatornáján, valamint a Müpa honlapján. A PFZ honlapján, a www.pfz.hu-n további információ található a koncert programjáról és az élő közvetítésről.

Helyi hírekPécsKodály KözpontPannon Filharmonikusokhangverseny