2024.03.05, Kedd
Jubileumi koncerteket adnak a Pannon Filharmonikusok Pécsen és a fővárosban
Illusztráció: pexels.com

Jubileumi koncerteket adnak a Pannon Filharmonikusok Pécsen és a fővárosban

MTI

2021.12.08. 08:22

A december 9-i ünnepi koncert bevételével a zenekar a Covid-19 következtében árván maradtakat támogatja.

Lickl és Brahms szerzeményeit és Muszorgszkij-Ravel Egy kiállítás képei című művét adja elő a 210 éve alapított pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar Varga Gilbert vezényletével, Nelson Goerner zongoraművész közreműködésével jubileumi koncertjein a baranyai megyeszékhelyen és a fővárosban december 9-én és 10-én.

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a december 9-én 210 éves fennállását ünneplő alkotóközösség a Kodály Központban és másnap a Müpában a zenekart alapító Lickl György Mexikóban felfedezett vonósnégyesének zenekari átirata hallható majd elsőként. A művet Vass András karmester kutatta fel és hangszerelte a jubileum alkalmából.     

A Varga Gilbert által vezényelt esten Muszorgszkij és Ravel Egy kiállítás képei című közkedvelt műve idézi fel a Kodály Központ alapító koncertjét, amely fordulópontot jelentett az együttes modernkori történetében. Az este elhangzik Johannes Brahms I. (d-moll) zongoraversenye is Nelson Goerner zongoraművész közreműködésével.     

A közleményben kitértek arra, hogy a december 9-i ünnepi koncert bevételével a zenekar a Covid-19 következtében árván maradtakat támogatja, míg a zenéhez kapcsolódva ezen az esten mutatja be a zenekar a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karos hallgatóinak grafikai pályamunkáit, melynek témája a komolyzene mint inspiráció.     

A jubileumi esteken egy koncertparfümöt is bemutatnak. Azzal a női és férfi egyedi illatkülönlegességgel ismerkedhet meg a közönség, amelyet a saját kézműves parfümházát megalapító, Szerbiában élő magyar parfümőrrel, Bálint Csabával közösen alkotott az együttes. A koncertekről további részletek a pfz.hu oldalon olvashatók.

Helyi hírekPécsMüpaPannon FilharmonikusokKodály Központ