2024.04.20, Szombat
120 ezer ember biztonságát fogja garantálni ez az új pécsi épület
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

120 ezer ember biztonságát fogja garantálni ez az új pécsi épület

magyarepitok.hu

2022.04.22. 07:00

A Merkbau kivitelezésében épülő új tűzoltósági és katasztrófavédelmi központ három szinten a legmodernebb feltételeket biztosítja, és fel is gyorsítja a kármentők munkáját.

Ahogy arról többször is beszámoltunk, új épületekkel és korszerűsítési munkálatokkal fejlesztik a Pécsi Katasztrófavédelmi Kirendeltséget, illetve a Pécsi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokságot. A fejlesztésben két új objektum születik: míg az Engel János utcában a meglévő épületet átalakítják, illetve a régi mellett egy új laktanyaépület is létre jön; addig a Tüzér utcában zöldmezős beruházásban új épületet emelnek, ennek kivitelezője a Merkbau Zrt.

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


Pécs déli régiója gyorsabban megközelíthetővé válik

Utóbbi projektet bemutatva április 21-én sajtónyilvános bejárást tartottak, melyen Vetusinszki Balázs pécsi kirendeltségvezető és Sárkány Sándor hivatalvezető kalauzolta a média képviselőit.

Ahogy az eseményen is elhangzott, a projekt egyik jelentőségét az adja, hogy az új helyszínnek köszönhetően Pécs déli régiója gyorsabban megközelíthetővé válik: ezáltal a katasztrófavédelem tűzoltóegységei az eddiginél gyorsabban tudnak a káreseményekhez vonulni. Ez az új központ 120 ezer biztonságát fogja garantálni Pécsett és a város környékén.


Két csúszóakna biztosítja az azonnali bevetést

A zöldmezős projekt a Merkbau Zrt. kivitelezésében 2021 márciusában kezdődött. A tervezett vasbeton szerkezetű épület háromszintes lesz, és 86 dolgozó befogadására lesz alkalmas. Az új épület minden elemében korszerűbb és modernebb lesz, mint a korábbi: a jelen előírásoknak megfelelő energetikával és korszerű gépészeti és elektromos hálózattal rendelkezik majd.

Az épület földszinten négy szerállás, hírközpont és több technikai helyiség épül, ezek fölött alakítják ki a tűzoltók 24 órás szolgálatához szükséges hálókörleteket. Az első emeleten ugyanis a tűzoltóparancsnokság szolgálatot ellátó állománya kap helyet. A második emelet a katasztrófavédelem kirendeltségének helye lesz, elsősorban irodáknak helyt adva.

A projekt érdekessége, hogy az első emeleti szinteken két csúszóaknát is kialakítanak, amelyek által azonnal a szerállásokra juthatnak a tűzoltók, majd beöltözve rögtön indulhatnak a bevetésre.


Lejtős behajtórámpa és sportpálya is épül

A program részeként sportpálya, valamint magasnyomású teherautó mosó és könnyűszerkezetes gépkocsigarázsok is készülnek. A garázsokban két gépjárműfecskendő (a tűzoltóautók leggyakrabban használt csoportja – a szerk.), egy műszaki mentő és egy magasból mentő szerkocsi elhelyezését kell biztosítani. Az összesen 1600 négyzetméteres épület az utca felöl lejtősen kialakított behajtó rámpával közelíthető majd meg.

A két külön projektet tartalmazó teljes beruházás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében, a magyar állam és az Európai Unió nettó 4,2 milliárd forint támogatásából valósul meg.

Galéria

Helyi hírekPécsKatasztrófavédelemtűzoltóságMerkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.