2024.03.28, Csütörtök
Átadták az August Senoa Horvát Klub felújított épületét Pécsen
Illusztráció: pixabay.com

Átadták az August Senoa Horvát Klub felújított épületét Pécsen

MTI

2022.04.25. 08:11

Az August Senoa Horvát Klub felújítása részeként elvégezték a kiemelt műemléki védettségű épület külső rekonstrukcióját, bővült szolgáltatási köre, kiállítóhelyet és multifunkcionális termet is kialakítottak.

Átadták a pécsi August Senoa Horvát Klub felújított épületét. A mintegy ötvenmillió forintos beruházás a magyar kormány támogatásával valósult meg.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a magyarországi horvát közösség egyik alapintézményeként működő intézménynél rendezett ceremónián azt mondta: a beruházás egyik fontos célja volt, hogy méltó környezetet biztosítson a nemzetiség, azon belül különösen a fiatalok számára.

Az államtitkár arra biztatta a horvát közösségeket, hogy töltsék meg "lélekkel, tartalommal és sok-sok szépséggel" a házat, mert ezzel is segítik a magyarországi horvátság megmaradását.

A politikus kiemelte: a kormány részéről az az együttműködés és támogatás, amely az elmúlt hosszú éveket jellemezte - legyen szó oktatási, kulturális vagy közösségi programokról, elképzelésekről, tervekről - a következő négy esztendőben is folytatódni fog.

A felújított épület átadásán - mások mellett - részt vett Szolga József, az Országgyűlés horvát nemzetiségi szószólója, Drago Horvat, a Horvát Köztársaság pécsi főkonzulja és Gugán Iván, az Országos Horvát Önkormányzat (OHÖ) elnöke.

Az OHÖ közlése szerint az August Senoa Horvát Klub felújítása részeként elvégezték a kiemelt műemléki védettségű épület külső rekonstrukcióját, bővült szolgáltatási köre, kiállítóhelyet és multifunkcionális termet is kialakítottak.

Az épület átadását követően az új kiállítótérben megnyitották Zlatko Prica (1916-2003) pécsi születésű horvát festőművész alkotásaiból rendezett kiállítását.

Helyi hírekPécsépületfelújításAugust Senoa Horvát KlubOrszágos Horvát Önkormányzat