2024.03.29, Péntek
Átadták Uhl Antal lelkipásztor emlékszobáját Baranyaszentgyörgyön
Illusztráció: pexels.com

Átadták Uhl Antal lelkipásztor emlékszobáját Baranyaszentgyörgyön

MTI

2022.04.16. 13:09

Az önkormányzat a Magyar Falu Program finanszírozása mellett az egykori plébánia épületében alakította ki az emlékszobát.

Átadták Uhl Antal néhai pápai káplán, baranyaszentgyörgyi plébános, vaskaszentmártoni prépost emlékszobáját halálának negyvenedik évfordulója alkalmából Baranyaszentgyörgyön - közölte a település önkormányzata.

A közlemény szerint Uhl Antal a II. világháborúban mintegy kétezer zsidó származású magyart mentett meg. A párizsi Magyar Katolikus Misszió vezetőjeként több száz zsidónak állított ki olyan tagsági igazolványt, amellyel szabadon közlekedhettek, így elmenekülhettek. A Gestapo letartóztatta, öt hónap szigorított börtönre ítélték, de büntetésének megkezdéséig szabadon engedték, amit kihasználva Magyarországra menekült.

A lelkipásztort Baranyaszentgyörgyre helyezték plébánosnak, ahol 1982. április 10-én bekövetkező haláláig szolgált - írták, hozzátéve: a kommunista diktatúrában is az üldözötteket segítette, és ellenezte a sváb kitelepítést.

Ismertették: az önkormányzat a Magyar Falu Program finanszírozása mellett az egykori plébánia épületében alakította ki az emlékszobát, amelyet a megyéspüspök megáldott, majd ünnepélyes szentmisét celebrált.

Az eseményen Rostás Jenő István esperes-plébános Uhl Antal életéről szóló kötetét is bemutatták - áll a közleményben.

Helyi hírekBaranyaszentgyörgyemlékszoba