2024.03.29, Péntek
Újabb nyolc elektromos jármű kapcsolódik be a pécsi közösségi közlekedésbe
Illusztráció: pixabay.com

Újabb nyolc elektromos jármű kapcsolódik be a pécsi közösségi közlekedésbe

MTI

2022.04.24. 08:08

Az Omnibus Hungária Kereskedelmi Kft. alacsonypadlós, 12 méter hosszú, városi elektromos szóló autóbuszokat szállít 250 napon belül.

Újabb nyolc elektromos meghajtású autóbusszal bővül a pécsi autóbuszflotta, köszönhetően annak, hogy sikeresen lezárult a járművek beszerzésére kiírt tender - tájékoztatta a város közösségi közlekedési eladatait ellátó Tüke Busz Zrt. az MTI-vel.

Közleményük szerint a nettó 1,52 milliárd forintos ajánlatával győztes ajánlattevő, az Omnibus Hungária Kereskedelmi Kft. alacsonypadlós, 12 méter hosszú, városi elektromos szóló autóbuszokat szállít 250 napon belül.
Közölték: a 74 utas befogadására alkalmas Mercedes Benz eCitaro típusú autóbuszokat töltőberendezéssel együtt szállítják. A járművek hatótávolsága a fogyasztásmérések alapján folyamatos üzem mellett meghaladja a 250 kilométert, de egyetlen feltöltéssel akár 315 kilométert is képesek megtenni.

A járművek és az infrastruktúra beszerzését az Innovációs és Technológiai Minisztérium 70 százalékos intenzitással támogatja a Zöld Busz Program részeként - olvasható a vállalat közleményében.
Ruzsa Csaba, a város külsős alpolgármestere korábban közölte: a beszerzés után a pécsi közösségi közlekedésben naponta részt vevő buszok mintegy húsz százaléka tisztán elektromos meghajtású lesz.

A baranyai megyeszékhelyen 2020 nyarán állt szolgálatba az első tíz e-busz. A 64 utas befogadására alkalmas járműveket egy 1,7 milliárd forintos - a buszok töltésére, kiszolgálására alkalmas garázs építését is magában foglaló - európai uniós pályázati támogatásból vásárolták meg.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára az első tíz pécsi e-busz 2020-as átadásán azt mondta: 2022-től kizárólag elektromos buszok helyezhetők üzembe a 25 ezernél több lakosú magyarországi településeken, erre 36 milliárd forint jut a következő tíz évben. Hozzátette: a fejlesztésekkel elérhető, hogy a buszok fele környezetbarát legyen.

Helyi hírekPécselektromos buszTüke Busz Zrt