2024.03.04, Hétfő
Karbonsemleges módon működik a BAT pécsi nikotinpárnagyára
Illusztráció: pixabay.com

Karbonsemleges módon működik a BAT pécsi nikotinpárnagyára

MTI

2022.05.20. 07:51

A karbonsemlegesség elérése érdekében a pécsi gyárban csökkentették a fűtéshez felhasznált földgáz mennyiségét, az üzem elektromosáram-igényét teljes egészében zöldenergiából elégítik ki, míg a fennmaradó szén-dioxid-kibocsátást erdőtelepítési projektek karbonkreditjével váltották ki.

Karbonsemlegességi tanúsítványt szerzett a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. (BAT PD) baranyai megyeszékhelyen működő, nikotinpárnákat gyártó részlege - közölte a British American Tobacco (BAT) vállalatcsoporthoz tartozó, 2021-ben közel 180 milliárd forintos nettó árbevétel mellett csaknem tízmilliárd forintos adózott eredményt elérő társaság az MTI-vel.

A cég közleményében azt írták, hogy 2019-ben 7,5 milliárdos beruházással létrejött pécsi nikotinpárnagyárban eddig 1220 tonnányi - üzemanyagokból és vásárolt elektromos energiából származó - szén-dioxid-kibocsátást sikerült megelőzni, helyettesíteni vagy ellensúlyozni.

Közölték: a karbonsemlegesség elérése érdekében a pécsi gyárban csökkentették a fűtéshez felhasznált földgáz mennyiségét, az üzem elektromosáram-igényét teljes egészében zöldenergiából elégítik ki, míg a fennmaradó szén-dioxid-kibocsátást erdőtelepítési projektek karbonkreditjével váltották ki.

A hazai működés karbonsemlegesség területén elért eredménye visszatükrözi a vállalatcsoport stratégiáját, amelynek részeként a BAT tavaly kötelezte el magát a szén-dioxid-kibocsátás nélküli működés megvalósítására - olvasható a kommünikében.

A közlemény szerint a 2021-ben 25,68 milliárd font bevételt és 10,2 milliárd font nyereséget termelő BAT vállalatcsoport világszert több mint 170 országban van jelent és 52 ezer munkavállalót foglalkoztat.

A BAT a magyar piacon a BAT PD révén van jelen, amely a pécsi dohánygyár felvásárlásával jött létre 1992-ben.

A BAT PD tavaly májusban jelentette be, hogy átalakítja a pécsi dohánygyár termelését, mert világszerte megnőtt a kereslet az újgenerációs termékek, így a dohánymentes nikotinpárnák iránt.

A dohánygyár akkori közleményében azt írták, hogy a legtöbb cigarettamárka helyi gyártását beszüntetik, csak az egyik legismertebb hazai márka előállítását tartják meg Pécsen és a jövőben túlnyomórészt nikotinpárnákat gyártanak.

A BAT PD 900 embernek ad munkát, a nikotinpárnák és szivarkák előállítását, valamint vágott dohány előkészítését végző pécsi gyáregységekben több mint 800-an dolgoznak, létszámuk azonban folyamatosan nő, jelenleg is számos nyitott pozíció van a vállalatnál - közölte a cég az MTI érdeklődésére.

Az MTI érdeklődésére a cég közölte: a jövőben kiemelt figyelmet fordítanak a pécsi nikotinpárnagyár fejlesztésére, onnan ugyanis több mint 30 országba exportálnak termékeket. A társaság céljai között szerepel, hogy a pécsi gyáregység a termékkategória legnagyobb európai előállítója legyen a jövőben. Ezzel összhangban a tavaly Magyarországon is bevezetett hevítéses termékcsaládjuk további fejlesztését is stratégiai fontosságúnak tartja a a BAT PD - hívták fel rá a figyelmet.

Helyi hírekPécsBAT Pécsi Dohánygyár Kftkarbonsemlegesség