2024.04.19, Péntek
Nyugdíjasházzá alakítana egy több mint száz lakásos bérházat a pécsi önkormányzat
Illusztráció: pixabay.com

Nyugdíjasházzá alakítana egy több mint száz lakásos bérházat a pécsi önkormányzat

MTI

2022.06.18. 10:00

Már a kilencvenes években problémát jelentett, hogy a lakások - kis méretüknél fogva - nem alkalmasak családok számára.

Egy jelenleg 122 önkormányzati bérlakást magában foglaló önkormányzati tulajdonú épülettömb felújításának és nyugdíjasházzá alakításának előkészítéséről döntött a pécsi közgyűlés.

A baranyai megyeszékhely belvárosának keleti peremén álló, eredetileg fiatal párok számára 1988-ban létesített, tetőtérbeépítéssel együtt ötszintes, 5300 négyzetméteres, jelenleg 20-30 négyzetméteres garzonlakásokat magában foglaló épületegyüttest Nyőgéri Lajos szocialista alpolgármester előterjesztésének értelmében "emelt szintű" nyugdíjasházzá alakítanák át, gondoskodnának akadálymentesítéséről, felújításáról.

Az alpolgármester az ülésen felidézte: már a kilencvenes években problémát jelentett, hogy a lakások - kis méretüknél fogva - nem alkalmasak családok számára. Hozzáfűzte: a lakók életkörülményei egyre romlottak, folyamatos volt a feszültség a bérlők és a környéken élők között, és valóságos "problémahalmazzá" vált volt a tömb.

Folytonosak voltak a rendőrségi akciók, de tartottak disznóvágást az épületnél, a lakásokban pedig tyúkokat. Olyan életkörülmények alakultak ki, amely semmiképpen nem voltak tarthatók - tette hozzá.

Elmondta: az utolsó időszakban már csak az épület 70-80 lakásában éltek, az önkormányzat pedig az elmúlt fél évben gondoskodott arról, hogy a lakók a város más pontjaira költözhessenek.

Nyőgéri Lajos a nyugdíjasház kialakításának tervét az idősellátás terén meglévő városi várólista méretével és az integrált nappali szociális intézmény közelségével indokolta.

A határozati javaslat szerint az átalakítási munkálatok tervezésére, megvalósíthatósági tanulmány készítésére és más előkészítő feladatok elvégzésére bruttó 90 millió forintot fordít az önkormányzat az Európai Beruházási Banktól származó hitelkeret terhére. A feladatokkal a helyhatóság tulajdonában álló Pécsi Városfejlesztési Zrt.-t bízzák meg.

Csizmadia Péter, a közgyűlésben ellenzékben lévő Fidesz frakciójának vezetője azt mondta, hogy a legfontosabb kérdés, működtethető-e majd rentábilisan az ingatlan nyugdíjasházként. Reményét fejezte ki, hogy mindez kiderül szeptemberig, hozzátéve: a városvezetés szándéka támogatható.

A közgyűlésen jelen lévő képviselők egyhangú szavazással elfogadták az előterjesztést.

Helyi hírekPécsnyugdíjasépületfelújításpécsi önkormányzatszociális bérlakás