2022.08.11, Csütörtök
Korszerűsítették a csapadékvíz-elvezető rendszert Pécs legmélyebb részein
Illusztráció: pexels.com

Korszerűsítették a csapadékvíz-elvezető rendszert Pécs legmélyebb részein

MTI

2022.07.29. 07:58

Pécs legmélyebben fekvő, az elárasztásoknak leginkább kitett pontjait köti össze a most felújított gyűjtőrendszer, amely képes befogadni, illetve elvezetni a hirtelen nagy mennyiségben lezúduló vízmennyiséget.

Több ütemben korszerűsítették a csapadékvíz-elvezető rendszert Pécs legmélyebb részein 2019 és 2022 között egy több mint 750 millió forintos európai uniós támogatásnak köszönhetően - jelentette be a város polgármestere.

Péterffy Attila polgármester a pécsi városházán rendezett projektzáró sajtótájékoztatón emlékeztetett: a kivitelezéshez szükséges 755 millió forintos forrást az előző városvezetés nyerte el és a munkálatokat is az előző ciklusban tervezték meg.

Mint mondta, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből finanszírozott beruházással olyan összetett kivitelezési program zárult le, amelynek köszönhetően jelentős fejlesztéseken esett át a pécsi csapadékvíz-gyűjtő rendszer.

Hozzáfűzte: a felújítás keretében elkészült új, a korábbiaknál hatékonyabb vízelvezető rendszer várhatóan egyre hangsúlyosabb szerepet tölt majd be a villámárvizek, heves esőzések, rendszertelenül lezúduló csapadékvíz elvezetésének kezelésében.

Közölte: Pécs legmélyebben fekvő, az elárasztásoknak leginkább kitett pontjait köti össze a most felújított gyűjtőrendszer, amely képes befogadni, illetve elvezetni a hirtelen nagy mennyiségben lezúduló vízmennyiséget.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a beruházásnak köszönhetően az érintett útszakaszokat mostantól nem fenyegeti az elöntés veszélye, és - mivel a munkálatokat összehangolták a pécsi vízszolgáltató érintett területeken tervezett felújításaival is - a megbontott útszakaszokat várhatóan nem kell bolygatni a közeljövőben.

Csúcs Zoltán, a beruházás koordináló, önkormányzati tulajdonú Pécsi Városfejlesztés Zrt. vezérigazgatója közölte: már 2016-ban a város rendelkezésre állt a támogatás, és eredetileg hat főgyűjtő rekonstrukcióját tartalmazta a program. A nyílt kivitelezési közbeszerzési eljárások alatt azonban kiderült, hogy - a költségek mértéke miatt - a tervezett munkálatok közül bizonyos elemeket el kell hagyni.

A program során így 2019-ben két projektelem, 2021-től pedig egy további valósult meg. A kimaradt munkálatok vonatkozásában tervek, engedélyek már rendelkezésre állnak, azokat a város a TOP Plusz keretéből kívánja megvalósítani a jövőben - mondta az MTI kérdésére a vezérigazgató.

Helyi hírekPécscsapadékelvezetésTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)