2024.03.29, Péntek
Három út felújításával is elkészültek a Dél-Dunántúlon
Illusztráció: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Három út felújításával is elkészültek a Dél-Dunántúlon

magyarepitok.hu, temabaranya.hu

2022.08.21. 10:00

A Magyar Közút beruházásában három Baranya megyei út korszerűsítése valósult meg a STRABAG és a Solutút szakembereinek munkájával.

Dél-Dunántúli útfelújítások fejeződtek be a Magyar Falu Programban: egy átfogó útfejlesztési csomag részeként három kisebb útszakasz felújítása ért véget Baranya megyében. A felújítások összesen közel öt kilométert tesznek ki, a beruházások során pedig két összekötő út és egy bekötő út korszerűsítését végezték el – számolt be róla a temabaranya.hu Baranya megyei hírportál a Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása alapján.

A projektek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában, a Magyar Falu Program keretében valósultak meg összesen több mint 826 millió forintból.

Az útfejlesztések az alábbi projektekre terjednek ki:

  • A STRABAG Általános Építő Kft. kivitelezésében egy közel két kilométeres szakaszon elkészült az 5609. jelzésű, Pécsvárad - Pereked összekötő út 4+000 - 5+801 km szelvények közötti szakaszának felújítása, valamint
  • az 5611. jelzésű Olasz-Pécs összekötő út 1+128 - 3+246 kilométer szelvények közötti, ugyancsak közel két kilométeres szakaszának korszerűsítése, továbbá
  • A Soltút Kft. munkájával felújították az 57128 jelzésű Lothárd bekötőút 1+720 - 2+815 kilométer szelvények közötti egy kilométeres szakaszát.


Szilágyon egy időszakos vízfolyás feletti híd is teljesen megújult

A Pécsvárad-Pereked összekötő út 1,8 kilométeres szakasza Szilágy község átkelési és külterületi szakaszán, 282,5 millió forintból készült el. A STRABAG kivitelezésében új kötő- és kopóréteget építettek a szakemberek, kitisztították a meglévő földárkokat és a szükséges helyeken több árokszakaszt leburkoltak, valamint a burkolat szélén vízelvezetős szegélysorok épültek.

A település központjában található buszöbölpárban új, kiemelt szegéllyel határolt buszváró peron épült, a meglévő járdához akadálymentesen csatlakozva pedig a buszöblök burkolata is megújult. A Szilágyi időszakos vízfolyás híd is teljes felújításon esett át.

Az Olasz-Pécs összekötő út felújítása esetében ugyancsak befejeződtek a munkálatok. A 2,1 kilométeres szakasz felújítása 380,3 millió forintból valósult meg.

A fejlesztés során ugyanakkor nem az út újult meg, hanem a vízelvezetési rendszer, három buszmegálló és a szakaszon lévő két híd is.

Lothárdon a falun átvezető utca és a buszforduló pályaszerkezete is megújult

Végezetül a harmadik útfelújítás a Pécstől mindössze 15 kilométerre fekvő lothárdi bekötőutat érintette. A 164 millió forint értékben megvalósult projekt keretén belül a Soltút szakemberei elvégezték az útburkolat felújítását egy összesen 1 079 méteres szakaszon.

A kivitelezés során a település bevezető részén és a buszforduló előtti szakaszon a szakemberek kiszélesítették az útpályát, a buszfordulóban pedig teljes pályaszerkezetcsere történt.

A folytonos csapadékvíz-elvezetés érdekében a meglévő burkolt árkokat javították, az átereszeket kitisztították.

Helyi hírekútfelújításStrabagPécsváradMagyar Közút Nonprofit Zrt.összekötő útSoltút Kft.Baranya