2024.03.28, Csütörtök
Tablókiállítás idézi fel a város szerb megszállásának időszakát Pécsen
Illusztráció: pixabay.com

Tablókiállítás idézi fel a város szerb megszállásának időszakát Pécsen

MTI

2022.08.23. 07:53

Az 1918. november 13-i belgrádi fegyverszüneti megállapodás értelmében Magyarország déli területe a Barcs-Szigetvár-Pécs-Baja-Kisszállás vonalig a szerbek megszállása alá került.

Pécs szerb megszállásának 1918 és 1921 közötti időszakát idézik fel fényképek, hirdetmények, sajtóanyagok és plakátok, továbbá szakértők szöveges kiegészítéseivel a helyi Csontváry Múzeum épületében keddtől látogatható tablókiállításon - közölte a Janus Pannonius Múzeum (JPM) az MTI-vel.

Az intézmény közleményében az év végéig megtekinthető, Szerb megszállás Pécsett 1918-1921 című tárlat kapcsán azt írták: a látogatók a tablók segítségével megismerhetik a korszakot és az ahhoz kapcsolódó legfontosabb történelmi eseményeket.

Az érdeklődők hét tablón a megszállás eseménytörténetét ismerhetik meg, öt tablón pedig egy-egy kapcsolódó témában - például szükségpénzekről, áruhiányról és munkanélküliségről vagy a megszállás alatti pécsi sajtóról - szerezhetnek információkat.

A közleményben felidézték: az 1918. november 13-i belgrádi fegyverszüneti megállapodás értelmében Magyarország déli területe a Barcs-Szigetvár-Pécs-Baja-Kisszállás vonalig a szerbek megszállása alá került. Ez a majdnem három évig tartó elszakítottság 1921. augusztus 22-én ért véget, amikor a Magyar Nemzeti Hadsereg csapatai visszavették Pécset.

A tárlat kiegészül a szerbmegszallas.hu oldalon elérhető internetes adatbázissal, amely három közgyűjtemény forrásanyagának felhasználásával a szerb megszállás történetét mutatja be.

A szerb megszállás történetét bemutató honlapra és kiállításra a JPM nyerte el a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatását, a múzeum pedig a Csorba Győző Könyvtár és a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára bevonásával valósította meg a projektet a forrásanyagok teljes spektrumának feltárása érdekében - jelezték a kommünikében.

A kiállításról bővebb tájékoztatás olvasható a baranyai közgyűjteményi feladatokat ellátó intézmény honlapján, a jpm.hu-n.

Helyi hírekPécsSzerbiakiállításCsontváry Múzeum