2024.03.29, Péntek
Szívbetegek kezelését segítő eszközökkel gazdagodik a pécsi klinikai központ
Illusztráció: pixabay.com

Szívbetegek kezelését segítő eszközökkel gazdagodik a pécsi klinikai központ

MTI

2022.09.26. 08:00

A kardiológiai szakambulanciára érkező, csúcskategóriájú szívultrahang-készülék a betegek gyors és pontos kivizsgálásában segít majd, de jelentős szerepet kap az orvostanhallgatók és a szakorvosjelöltek képzésében is.

Szívsebészeti nagyműtéten frissen átesett és előrehaladott szívelégtelenségben szenvedő betegek kezeléséhez is használható eszközökkel gazdagodik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) klinikai központja - tájékoztatta a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-t.

A 300 millió forintos európai uniós forrás segítségével megvalósuló fejlesztéssel a szívbetegek ágynál történő monitorozása, felügyelete történhet meg modern eszközökkel a pécsi szívcentrumban és a belgyógyászati klinikán.

A közleményben idézték Cziráki Attilát, a szívgyógyászati klinika igazgatóját, aki kiemelte: a kardiológiai szakambulanciára érkező, csúcskategóriájú szívultrahang-készülék a betegek gyors és pontos kivizsgálásában segít majd, de jelentős szerepet kap az orvostanhallgatók és a szakorvosjelöltek képzésében is.

Tóth Kálmán, a belgyógyászati klinika igazgatója, a projekt szakmai vezetője elmondta: az intézményegységbe kerülő gépek az infarktuson vagy szívsebészeti nagyműtéten frissen átesett, valamint előrehaladott szívelégtelenségben szenvedő betegek kezelését segítik majd, azokkal az életfunkciók folyamatos - akár távolról történő - monitorozását végezhetik el.

Az intézmény azt írta, hogy a várhatóan 2023 második felében megvalósuló fejlesztés hozzájárulhat a dél-dunántúli régióban a szív- és érrendszeri okból bekövetkező halálesetek csökkenéséhez, a poszt-Covid szindrómás kardiológiai betegek kezeléséhez.

A klinikákra egy-egy felsőkategóriás echokardiográf készülék beszerzését tervezik.

A pécsi szívgyógyászati klinikán, Baranya, Tolna, Somogy megye regionális kardiológiai és szívsebészeti centrumában évente átlagosan 7500 fekvőbeteget látnak el. A kardiológiai szakambulancián évente 47 ezer vizsgálatot végeznek el, míg a belgyógyászati klinika kardiológiai tanszékén tavaly mintegy 4500 járóbeteget és több mint 1000 fekvőbeteget gyógyítottak.

Helyi hírekPécsKlinikai Központszív- és érrendszerkezeléseszközbeszerzés