2024.06.23, Vasárnap
A jövő évadban is öt koncerttel várják budapesti közönségüket a Pannon Filharmonikusok
Borítókép: facebook.com/Pannon.Filharmonikusok

A jövő évadban is öt koncerttel várják budapesti közönségüket a Pannon Filharmonikusok

MTI

2023.03.30. 10:00

A Pannon Filharmonikusok (PFZ) zenekar meghirdette hagyományos budapesti bérletes évadát, melynek során szeptembertől kéthavonta összesen öt koncertet ad a pécsi zenekar a Müpában - tájékoztatta az együttes kedden az MTI-t.

A PFZ közleményében emlékeztettek arra, hogy a mecsekaljai muzsikusok mar több mint két évtizede lépnek fel évről évre a Müpában az évadonként öt koncertet kínáló bérletsorozattal.

Mint írták, a szeptemberben induló, Ott van címet viselő új sorozat keretében olyan vendégművészekkel dolgozik együtt a zenekar, mint Jennifer Pike, Leo McFall, Balázs János, Kelemen Barnabás, Varga Gilbert, Héja Domonkos, Gérard Korsten és Valentine Michaud.

A szeptemberi nyitókoncerten, amelyen Leo McFall brit karmester vezényel, Bartók Béla Táncszvitjét, Max Bruch I. (g-moll) hegedűversenyét és Szergej Rahmanyinov III. szimfóniáját adja elő a zenekar Jennifer Pike hegedűművész közreműködésével.

A sorozat második, Bogányi Tibor vezényletével zajló novemberi koncertje Dohnányi Ünnepi nyitányával kezdődik, majd Rahmanyinov III. zongoraversenye csendül fel Balázs János közreműködésével, míg Camille Saint-Saëns III. "Orgona" szimfóniájában Kovács Szilárd Ferenc orgonistának jut a főszerep.

Januárban Varga Gilbert tartja majd a karmesteri pálcát a Müpa színpadán, a muzsikusok pedig vezényletével Giuseppe Verdi A végzet hatalma nyitányát, Richard Strauss Imigyen szóla Zarathustra című művét és Niccolo Paganini I. hegedűversenyét adják elő, utóbbi szólistája Kelemen Barnabás hegedűművész lesz.

A zenekar márciusi - Héja Domonkos dirigálta - fellépésén Janáček Sinfoniettája és Glazunov Szaxofonversenye csendül fel. Utóbbi ritkán hallható concerto előadója Valentine Michaud művésznő lesz. A koncertet Sosztakovics 12. szimfóniája zárja.

A koncertsorozat utolsó, májusban esedékes hangversenyén Ludwig van Beethoven I. és IX. szimfóniáját adja elő a zenekar Gérard Korsten vezényletével. A koncert szólistái Pasztircsák Polina, Gál Erika, Brickner Szabolcs és Cser Krisztián lesznek, míg kórusként a Magyar Rádió Énekkara működik közre.

A közleményben jelezték: az érdeklődők már meghosszabbíthatják, illetve megvásárolhatják bérleteiket az ősszel induló sorozatra, amelyre a 6 és 18 év közötti fiatalok díjmentes bérletet igényelhetnek az együttestől.

A koncertekről bővebben a zenekar honlapján, a pfz.hu oldalon lehet olvasni.

Helyi hírekPannon Filharmonikusokkoncert