2024.04.24, Szerda
Sajtófotók és fiatal tehetségek alkotásai az első Pécsi Fotótavasz tárlatain
Fotó: m21.pecsigaleriak.hu

Sajtófotók és fiatal tehetségek alkotásai az első Pécsi Fotótavasz tárlatain

MTI

2023.04.18. 13:01

Az elmúlt négy évtized legjobb sajtófotói mellett fiatal tehetségek munkáit és Szász János hagyatékát is megtekinthetik az érdeklődők az első alkalommal megrendezett Pécsi Fotótavasz keretében április 21-től.

A pécsi kulturális negyedet fenntartó Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a hagyományteremtő rendezvény idén a Zsolnay Negyed udvarán, a létesítményben lévő m21 Galériában és a belvárosi Martyn Ferenc Galériában kínál kiállításokat.

A Fotótavasz Az elmúlt 40 év legjobb sajtófotói című kiállítással az m21 Galériában, valamint a 41. Magyar Sajtófotó Kiállítás szabadtéri bemutatkozásával a Zsolnay Negyed udvarán indul április 21-én.

Mint felidézték, a magyar sajtófotó valamennyi műfaját képviselő alkotásokat bemutató kiállítást 1981 óta szervezik pályázati formában Szalay Zoltán Táncsics Mihály-díjas fotóriporter kezdeményezésére.

A Pécs főterén álló Művészetek és Irodalom Háza emeletén található Martyn Ferenc Galériában szintén péntektől Farkas B. Szabina fiatal fotóművész munkáiból nyílik kiállítás Inside out, a humánum lenyomata címmel.

A fotóművész munkáiban leginkább az ember és környezete jelenik meg, beleértve minden lehetséges hatást, amelyet egymásra gyakorolnak: az emberek által használt vagy készített objektumok, a természet az ember érintésével, vagy a városok az emberi létezés teljes hiányával.

A közlemény szerint ez a kiállítás jól illeszkedik a Pécsi Fotótavasz azon céljához, hogy a nemzetközileg is ismert és elismert alkotók mellett bemutatkozási és fejlődési lehetőséget biztosítson a fiatal tehetségek számára.

Az eseménysorozat kiemelkedő rendezvénye lesz az az április 28-án nyíló tárlat, amelyen Szász János pécsi fotóművész munkáit állítják ki.

Az elvonatkoztatás fokozatai című retrospektív tárlat a 2005-ben elhunyt művész - korábban a világ számos pontját bejárt - hagyatékát tárja az érdeklődők elé a Zsolnay-negyedben található m21 Galériában, ahol az életmű minden tematikáját és korszakát felölelő száz fotográfia eddig páratlan betekintést nyújt a művész világába, új tónusokkal gazdagítja a róla kialakított képet - olvasható a ZSÖK közleményében.

A Pécsi Fotótavaszról további információk találhatók a www.pecsigaleriak.hu címen.

Helyi hírekPécskiállításfotózásPécsi Fotótavasz